Mesterséges, fotoszintetizáló levelet készített egy brit egyetemista

Julian Melchiorri-nak a londoni Royal College of Art hallgatójának, a bostoni Tufts Kutatóegyetem orvosbiológiai intézetével együttműködve, sikerült mesterséges levelet előállítania. „A mesterséges anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. ugyanúgy él és lélegzik, mint ahogy egy növényi levél” – mondta Melchiorri a The Independent brit lapnak. Az innovatív mérnöki tervezés szak mesterszakára járó fiatalember fantasztikus diplomamunkája máris hatalmas érdeklődésre tett szert.

Mesterséges levél
Forrás: Julian Melchiorri

Melchiorri növényekből vonta ki a fotoszintézisért felelős sejtszervecskéket, a kloroplasztiszokat és selyemalapú anyagba helyezte őket. Ezek a 2-10 mikrométer átmérőjű sejtszervecskék végzik a fotoszintézist, amelynek során a zöld növények vízből és a levegő szén-dioxidjából szerves anyagot állítanak elő, és molekuláris oxigént állítanak elő.

Mesterséges levél
Forrás: Julian Melchiorri

A feltalálója szerint a mesterséges levélnek fontos szerepe lehetne az űrutazásban, ugyanis olyan erős, hogy akár a hosszú űrutazások alatt is felhasználható oxigénBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. előállítására. A mesterséges levéllel épületek homlokzatát lehetne beborítani, vagyis biológiai légszűrRákellenes szert fejlesztettek ki orosz tudósok a Nemzetközi Űrállomáson. őként lehetne alkalmazni, a szellőzőrendszeren át oxigéndús levegőt juttatna az épületekbe.

Mesterséges levél
Forrás: Julian Melchiorri

A mesterséges levél azonban még hosszas kísérlet és fejlesztés előtt áll, mielőtt széles körben alkalmazható lenne, de Melchiorri bebizonyította, hogy elgondolása működőképes. Egyelőre zöld lámpaernyőket készített a különlegesMegfejthették a különleges zöldvérű gyíkok titkát. anyagból, amelyek pótolják a kivilágított helyiségben az oxigént.

Mesterséges levél
Forrás: Julian Melchiorri
Mesterséges levél
Julian Melchiorri

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!