Mesterséges agyat állították elő amerikai kutatók

Először állították elő egy csaknem kifejlett emberi agyA szülés után legalább két évre megváltozik az anyák agyi struktúrája. modelljét laboratóriumi körülmények között az Ohiói Állami Egyetem kutatói – írta kedden a The Huffington Post. René Anand, a columbusi Ohiói Állami Egyetem professzorának közleménye szerint a mesterséges szervképződmény, ha engedélyezik a laboratóriumi alkalmazását, felgyorsíthatja a neurológiai betegségek és rendellenességek, egyebek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az autizmus, illetve az ellenük alkalmazandó gyógyszerek kutatásRákos sejtekkel harcoló fehérjéket fedeztek fel izraeli tudósok. át.

Mesterséges agy
A kép illusztráció

Anand, aki kedden egy katonai orvosi szimpóziumon mutatta be a fejlesztést a floridai Fort Lauderdale-ben, rámutatott, hogy a felnőtt emberi bőrsejtekből kifejlesztett, babszem nagyságú, tudattal nem rendelkező, de minden korábbinál tökéletesebb modell egy öthetes magzatÍgy változik a magzat feje az anyaméhben. agyára hasonlít és a teljesen fejlett emberi agyAz emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásán dolgozik Elon Musk. génElőször végeztek génszerkesztést emberi embriókon Amerikában. állományának 99 százalékát tartalmazza. A mesterséges agyat 15 héten át fejlesztették. Anand lehetségesnek nevezte, hogy 16-20 hét alatt a hiányzó 1 százaléknyi génállományt is pótolni lehet. A professzor elismerte, hogy más egyetemeken is folynak hasonló kísérletek.

A bejelentésről szintén beszámoló BBC szerint az Osztrák Tudományos Akadémia Molekuláris Biológiai Intézetének kutatói 2013-ban jelentették be, hogy egy 9 hetes magzat agyának megfelelő, gondolkodásra képtelen mesterséges szervet állítottak elő. Anand a The Guardian című brit napilapnak úgy nyilatkozott, hogy miközben az osztrák sejtképződmények csak az agy egyes elemeit reprodukálták, az ő modelljében az érrendszeren kívül minden elem megjelenik: a gerincvelő, “az agy összes fő régiója”, több sejttípus, az idegpálya, de még a retina is. A professzor szerint etikai problémák nem merülnek fel, mert a mesterséges agyat, amely egyébként sem gondolkodik, érzékelés útján nem stimulálják.

Mesterséges agy
Forrás: Ohio State University

A The Huffington Post rámutatott, hogy más kutatók szkeptikusok Anand eredményeivel kapcsolatban, mert azokat közelebbről nem ismerhették meg, illetve a kutatásra vonatkozó adatokat sem publikálták. René Anand és kolléganője, Susan McKay korábban egy startup céget jegyeztetett be az agyi szervképződmény üzleti hasznosítása érdekében. A The Guardian szerint Anand az agymodellel kapcsolatos információkat azért nem tette közzé, mert a vonatkozó szabadalom bejegyzése még nem történt meg.

MTI, theguardian.comhuffingtonpost.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!