Messze túlszárnyalta az elképzeléseket az antarktiszi üvegház

Már több tucat kilogramm zöldséget – köztük uborkát, paradicsomot és salátát – szüreteltek le a Német Űrközpont (DLRŰrparadicsomot akar termeszteni a német űrközpont. ) antarktiszi “üvegházában” a kutatók. Az Alfred Wegener Intézethez tartozó NeumayerBeértek az első zöldségek az antarktiszi üvegházban. III. állomás közelében lévő konténer nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos ismereteket is szolgáltat arról is, hogyan lehet a Holdra és a Marsra tartó misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. k során növényeket termeszteni. Ráadásul ezek alapján akár barátságtalan területeken, például a sivatagokban is elérhetővé válhat a növénytermesztés.

Forrás: Alfred-Wegener-Institut/Thomas Steuer, Creative Commons Lizenz CC-BY 4.0 

Az üvegházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfényFényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő virágos növényekben. és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején. Néhány percenként számíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. gép által irányított módon tápanyagoldattal permetezik a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják.

Az első növényeket februárban ültette Paul Zabel kutató, azóta 39 kilogramm salátát, 25 kilogramm uborkát, 17 kilogramm paradicsomot, 7 kilogramm karalábét és 4 kilogramm retket szüretelt. “Csordultig vagyunk zöldségekkel. Messze túlszárnyaltuk az elképzeléseinket” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy az uborkák fejlődnek a legjobban, a paprikával és az eperrel a legnehezebb dolgozni.

Forrás: DLR

Az Antarktiszon uralkodó szélsőséges körülmények igazi kihívást jelentenek. Jelenleg a sarkvidéki éjszaka mínusz 45 Celsius-fokos, ami a technológiát is próbára teszi. Az elmúlt Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napban egy viharNem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé. miatt Zabel három napon át nem jutott el a kutatóállomástól 400 méterre lévő üvegházig a hó miatt. Ezen idő alatt a brémai kontrollközpont irányította az üvegház rendszerét. Ebből is sokat tanul a csapat, hiszen a jövőbeli üvegházaknak egy másik bolygón is állandóan működniük kell.

A kísérletből a Neumayer III. sarkkutatói is profitálnak, hiszen így rendszeresen kerülhet a tányérjukra friss zöldségBeértek az első zöldségek az antarktiszi üvegházban. . Az antarktiszi télben el vannak zárva a külvilágtól és hónapokon át kell a tartalékokból élniük. Az üvegházból származó zöldségek és növények gazdagítják étrendjüket és ezt többé nem szeretnék nélkülözni – mondta Bernhard Gropp, az állomás vezetője. Az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projekt az év végéig tart.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!