Menekülni kényszerültek az állatok a tiszai jeges ár miatt

Az időjárásBefagyott a Niagara-vízesés egy része. nyomán és a jeges árhullám miatt különösen a Tiszán emelkedtek tovább a vízszintek, a magyarországi folyóRendőrök mentették meg a fagyos folyóba esett szarvast [videó]. kon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. A Felső-TiszaNyolc tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszán a PET Kupa résztvevői. egy 28 kilométeres szakaszán továbbra is harmadfokú, míg 91 kilométeres szakaszán másodfokú a védekezés. További több mint 400 kilométeren – a Felső-Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Tarna, a Túr és a Zagyva egyes szakaszain – elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A jeges ár miatt sok állat menekülni kényszerült, az MTI fotósa őzeket és rókákat is megörökített a jégtáblákRitka vízimadarak telelnek a kemény tél miatt a Dunán. között.

Őzek egy jégtáblán a tiszai jeges árban, Cigánd határában (MTI fotó: Balázs Attila)

Egy rókaPixi, a kutyákkal nevelkedő rókakölyök. egy jégtáblán a tiszai jeges árban, Cigánd határában (MTI Fotó: Balázs Attila)

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tájékoztatása szerint az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadékA klímaváltozás miatt négy víztározó üresen áll Szabolcsban. és a hóolvadásA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. hatására alakultak ki sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén, kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. A korábbi napok enyhe időjárása miatt a DunaA Duna sokszínű élővilága. hazai szakaszain a jégEisriesenwelt - a világ legnagyobb jégbarlangja. teljesen eltűnt. A belvíz miatt jelenleg 9 vízLinzben élesben vizsgázik a szegedi mobilgát. ügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el készültséget: 14 szakaszon másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 hektár, ebből 22 700 hektár vetés-szántó.

tisza-jeges-arŐzek küzdenek a jeges áradattal, mely fatörmeléket és szemetet is visz a Tiszán (MTI fotó: Balázs Attila)

Folyón rekedt őz menekül a jeges árból a Tisza töltésén, Révleányvár határában (MTI Fotó: Balázs Attila)

Drónnal készült felvétel a Jégvirág X. jégtörő hajóról (MTI Fotó: Tűzoltók mentettek ki egy jeges tóba esett kutyát. th Zoltán)

Belvíz és jégtáblák Tiszalöknél (MTI Fotó: Balázs Attila)

A pontonhídra vezető elöntött út Tiszadobon (MTI Fotó: Balázs Attila)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!