Megváltoztatták a Stonehenge-nél tervezett alagút nyomvonalát a téli napforduló látványa védelmében

Megváltoztatták az angliai StonehengeAlagutat építenek Stonehenge alá. körzetében tervezett alagútAlagutat építenek Stonehenge alá. nyomvonalát, hogy kijárata ne zavarhassa a lemenő nap látványát a téli napfordulón. Az őskőkori építménynél haladó főútvonal gépkocsi forgalmának csillapítását szolgáló alagút a korábban ismertetett tervek szerint a műemléktől délre húzódott volna.

Forrás: flickr/thegarethwiscombe

A megváltoztatott nyomvonal az alagút nyugati kijáratát érinti, amely 50 méterrel messzebb lesz Stonehenge ősi köveitől – közölte a BBC-vel Derek Parody, az angol közúti felügyelet illetékese. A közvéleménnyel folytatott konzultációból kiderült, hogy sokan adtak hangot aggodalmuknak az út nyomvonala és az alagút kijáratának elhelyezkedése miatt, mondván az hatással lenne a téli napforduló látványára. “Északabbra toltuk a nyomvonalat, hogy megoldást találjunk az aggodalmakra” – magyarázta.

Forrás: Wikimedia Commons/Andrew Dunn/andrewdunnphoto.com 

A világörökségVilágörökséggé tennék a normandiai partraszállás helyszíneit. részét képező leghíresebb brit őskőkori műemlék alá tervezett alagút mintegy 2,9 kilométer hosszú lenne, építése egy kétmilliárd font költségvetésű útfelújítási programnak a része. A műemlékvédelmi szervezetek, köztük az English Heritage úgy fogalmaztak, hogy “ha a kellő gondossággal építik meg az alagutat, akkor az helyreállítja a műemlék békéjét és nyugalmát”.

Forrás: Wikimedia Commons/Jeffrey Pfau 

Civil szervezetek azonban még mindig az alagútépítés teljes átgondolására szólították fel a brit kormányt. Attól tartanak, hogy az alagúttal a műemlék elveszti világörökségi státuszát. Az ENSZAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban már korábban támogatásáról biztosította az alagút építését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!