Megtisztulhatnak az óceánok – elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése

Óceáni szemétgyűjtő tesztelését kezdik meg a héten az Északi-tengeren, hogy megvizsgálják, a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat. Az Ocean CleanupKezdetét vette a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. alapítvány 21 éves holland elnöke, Boyan Slat még kamaszkorában rukkolt elő a passzív szemétgyűjtő ötletével és reményei szerint 2020-5 különleges mélyedés a Földön. l már a Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására fogják használni az általa kidolgozott technológiát.

szennyezes-7

ocean-cleanup-2

A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlényekA legkülönösebb és legijesztőbb élőlényeket fogja ki a tengerből egy orosz halász. így át tudnak úszni alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóGiethoorn - a "holland Velence". val kiviszik a szárazföldre. A szemétEgy heti szemét - Gregg Segal megdöbbentő fotósorozata. újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni – olvasható az Ocean Cleanup honlapján.

ocean-cleanup

szennyezes-2

VIDEÓ:

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladékA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknősMajdnem belahalt a turistákkal való találkozásba egy tengeri teknős. és egyéb teremtmény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmas szemétszigetTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb HawaiiBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. és KaliforniaTöbb ezer tengeri rák teteme borította be a partokat Kaliforniában. között található. Az Ocean Cleanuppal elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétszigetKezdetét vette a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. felét. Az ötven mérnököt és kutatót foglalkoztató alapítvány 1,5 millió euró (471 millió forint) támogatást kapott a holland kormánytól, a Boskalis nevű vállalattól és egy névtelen adományozótól a prototípus elkészítésére.

Így árasztja el évtizedek óta a műanyagszemétA világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a műanyaghulladékok aránya. az óceánokat:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!