Megtalálták az eddig legnagyobb, két csillag körül keringő bolygót

Megtalálták az eddig ismert legnagyobb, két csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. körül keringő, Naprendszeren kívüliVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. bolygóOlympus-hegy - A legnagyobb hegy a Naprendszerben. t, amely napjaitól mért távolsága alapján akár lakható is lehet – jelentették be az Amerikai Csillagászati Társaság konferenciáján San Diegóban. A felfedezést az amerikai KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrtávcsővel tették. A Naprendszeren kívüli gázbolygó, mely a Kepler-1647b katalógusjelet kapta, nagyjából akkora, mint a JupiterBizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. , csillagai körül 1107 napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. , vagyis több mint három földi év alatt tesz meg egy kört. Ez a 11. cirkumbináris, azaz kettőscsillag körül keringő exobolygó, amelyet 2005 óta felfedeztek. Ezeket az égitesteket tatuinoknak is nevezik a Csillagok háborújának híres bolygója után, melyen a főhős, Luke Skywalker felnőtt.

kepler-2Forrás: Lynette Cook/NASA

A Kepler-1647b nagyjából 4,4 milliárd éves, tehát olyan öreg, mint a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. . A Hattyú csillagképben helyezkedik el 3700 fényévnyire tőlünk. Az ikercsillagok hasonlítanak a mi Napunkhoz, az egyik kicsit kisebb, a másik kicsit nagyobb nála – közölték a felfedezők a konferencián. Az exobolygóRejtett bolygók lehetnek a Naprendszer közelében. kat akkor érzékelik a csillagászok, amikor azok elhaladnak a csillaguk előtt, ilyenkor csökken a fényerősség. Ennek alapján következtetnek a bolygó tömegére és pályája távolságára a csillagától. Egy ilyen áthaladás érzékelését követően bonyolult számítógépes programokkal állapítják meg, hogy valóban exobolygót fedeztek-e fel, az igazolás hosszú időt vehet igénybe.

A Kepler-1647b áthaladását először Laurance Doyle, a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. dott SETI Intézet csillagásza fedezte fel 2011-ben, ám neki nem sikerült további adatokat gyűjteni és elemezni ahhoz, hogy megerősíthesse, valóban cirkumbináris exobolygó nyomát érzékelte a távcső.

kepler-3Forrás: Lynette Cook/NASAÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról.

A Kepler-1647b abban is különbözik az eddig felfedezett exobolygóktól, hogy közelebb kering a csillagaihoz, mint az ilyen égitestek általában. Ez a távolság teszi izgalmassá az égitestet: akár lakható is lehet, mert nincs rajta se túl hideg, se túl meleg, így folyékony halmazállapotú vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. is létezhet a felszínén. Mivel gázbolygóról van szó, kicsi az esélye, hogy élet alakult ki rajta, ám ha megfelelő méretű holdak keringenek körülötte, lehetséges, hogy azokon kialakult az élet.

keplerForrás: Lynette Cook/NASA

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!