Megtalálták a Tejútrendszer rég elveszett “testvérét”

Megtalálták a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. rég elveszett “testvérét“: a legközelebbi nagy galaktikus szomszéd, az Androméda galaxisHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. összezsugorított és felfalt egy nagy tömegű galaxist kétmilliárd évvel ezelőtt. Bár nagymértékben összezsugorodott, a galaxis bizonyítékok sorát hagyta hátra: egy szinte láthatatlan halót, egy csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. áramlatot és egy különálló, rejtélyesNincs jele, hogy a rejtélyes Oumuamua több lenne, mint csillagközi aszteroida. , összetett galaxist, az M32-t. (A haloSikeresen tesztelték az űrszemetet összeszedő hálót. a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. legnagyobb és legritkább, közel gömbalakú vagy elliptikus térsége, amely főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmaz.)

Forrás: Wikimedia Commons/Ivan Bok

A Michigani Egyetem kutatóinak felfedezése segíthet a csillagászoknak annak megértésében, hogyan alakultak ki a Tejútrendszerhez hasonló lemezes galaxisok és hogyan éltek túl hatalmas egybeolvadásokat – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás:

A Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb tagja a TejútrendszerCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. és az Androméda után az M32p galaxis volt, mielőtt egybeolvadt az Andromédával. Számítógépes modellek segítségével Richard D’Souza és Eric Bell, a Michigani Egyetem munkatársai elemezték ki a bizonyítékokat és jutottak arra a következtetésre, hogy az Androméda a Tejútrendszer rég elvesztett “testvére”. Eredményeikről a Nature Astronomy tudományos lapban számoltak be.

Forrás: flickr/Adam Evans

A kutatók számára régóta ismert volt, hogy a galaxisokat körülvevő halo kis, felfalt galaxisok maradványait tartalmazza. Az Andromédától várható volt, hogy több százat “fogyasztott el” kisebb kísérőiből. Úgy vélték, ez megnehezítheti azt, hogy egyesével megvizsgálják és megismerjék őket. Egy új számítógépes szimuláció segítségével azonban rájöttek, hogy bár számos galaktikus kísérőjét az Androméda fogyasztotta el, külső, halvány halójának számos csillaga egyetlen nagy galaxis aprózódásával jött létre.

“A csillagászok régóta tanulmányozták a Lokális Galaxiscsoportot. Sokkoló volt rájönni, hogy a Tejútrendszernek volt egy nagy testvére, és mi sohasem tudtunk róla” – mondta Eric Bell.

Az Androméda által szétrombolt M32p galaxis legalább húszszor nagyobb volt, mint bármely galaxis, amely összeolvadt a Tejútrendszerrel élete során. Az M32p nagy tömegű volt, a Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb galaxisa. Az eredmény egy régóta élő rejtélyt old meg, nevezetesen azt, hogyan formálódott az Androméda enigmatikus kísérőgalaxisa, az M32 (más néven Messier 32 vagy NGC 221). Úgy sejtik, hogy az összetett és sűrű galaxis a Tejútrendszer rég elveszett “testvérének” megőrződött központi része – mint a szilva megmaradt magja.

Forrás: NASA/Thomas M. Brown, Charles W. Bowers, Randy A. Kimble, Allen V. Sweigart ,Henry C. Ferguson (Space Telescope Science Institute)

“Az M32 különösFelnyitották az Egyiptomban talált rejtélyes fekete szarkofágot. jelenség. Miközben úgy néz ki, mint egy öreg, elliptikus galaxis, valójában sok fiatal csillagot veszített. Ez az univerzumAz univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel. egyik legösszetettebb galaxisa. Nincs még egy olyan galaxis, mint ez” – mondta Bell.

A szakértők szerint a tanulmány megváltoztatja a galaxisok formálódásának hagyományos elméletAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. ét. Kiderült, hogy az Androméda lemeze túlélt egy nagy tömegű galaxissal való összeütközést, amely megkérdőjelezi azt az általános elméletet, amely szerint egy ilyen nagy kölcsönhatás tönkretenné a lemezt és elliptikus galaxist formálna.

A kutatásKét agyi terület felelős a halogatásért. során használt módszerek más galaxisok esetében is használhatóak. Segítenek feltárni azt a bonyolult ok-okozati hálót, mely a galaxisok növekedését irányítja, és ismereteket szerezni arról, milyen hatása van a galaxisokra az összeolvadásoknak.

Phys.org, University of Michigan, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!