Megtalálták a holt-tengeri tekercseket rejtő 12. barlangot

Megtalálták a Holt-tengernél a 12. olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett. Ez idáig úgy hitték, hogy csak 11 barlangCsodabarlang Kefalóniában. rejtett ősi kéziratokat. A kutatók elmondása szerint a 8. barlanghoz hasonlóan tekercseket nem, csak azok tárolására szolgáló edényeket, edénydarabokat találtak. Emellett tekercstöredékekre, tekercseket összetartó zsinegre és egy bőrdarabra bukkantak, amely egy tekercs része lehetett.

“Ez az izgalmas ásatás az újabb holt-tengeri tekercsekTöbb száz barlangot vizsgálnak át a régészek holt-tengeri tekercsek után kutatva. utáni kutatás legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. eredménye az elmúlt hatvan évben” – mondta Oren Gutfeld, az ásatás vezetője, a Héber Egyetem régészeti intézetének munkatársa, amikor bejelentették a felfedezést.

holt-tengeri-tekercsek-2Fotó: Wikipedia/Effi Schweizer

BárCova d'en Xoroi - sziklafalra épült bár Menorca szigetén. végeredményben nem találtunk tekercset, csak egy feltekert pergamendarabot egy edényben, a leletek kétségkívül arra utalnak, hogy a barlangban tekercsek voltak, amelyeket aztán elloptak” – tette hozzá a szakértő. A ritkaRitka, különös kinézetű cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. pergameneket a 20. század közepén lopták el, vélhetően helyi pásztorok – közölte a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a virginiai Liberty Egyetem. A barlang a JerikóCsodabarlang Kefalóniában. l 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán nyugati szikláinál található, ahol 1947 és 1956 között tizenegy barlangot találtak. Az úgynevezett holt-tengeri tekercseket a tó partjának közelében lévő barlangokban találták meg. A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől 11 barlangban a Júdeai-sivatagban.

holt-tengeri-tekercsek-5Fotó: Wikipedia/Daniel.baranek

A héber, illetve keresztény bibliai kánonba bekerült szövegek mellett apokrif írásokat is tartalmaznak, valamint megtalálhatók közöttük a tekercsekkel összefüggésbe hozott zsidó közösség – hagyományos értelmezés szerint az esszénusok – belső szabályzatai és hiedelmei is. Az eredeti kéziratokat az IzraelÖtezer éves nagyváros maradványaira bukkantak Izraelben - Videó. Múzeumban őrzik. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

holt-tengeri-tekercsek-3

A holt-tengeri tekercsek kiállított darabjai (Fotó: Wikipedia/Gary Jones)

holt-tengeri-tekercsek-8Fotó: Wikipedia/The Israel Museum’s ‘Dead Sea Scrolls Digital Project


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!