Megtalálhatták a Föld legöregebb növényeit

A FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. legöregebb növényei lehetnek azok az Indiában feltárt 1,6 milliárd éves fosszíliák, amelyek felfedezése azt jelzi, hogy a fejlett többsejtű élet az eddig feltételezettnél jóval korábban alakult ki a Földön. A kövületek vörös algákra hasonlítanak és az IndiaÍgy segítettek puskázni a szülők a vizsgázó diákoknak Indiában. középső részén lévő Sitrakut nevű üledékes, foszfátban gazdag lelőhelyen találtak rájuk a PLOS Biology folyóNégy tonnányi szeméttől tisztították meg a Temzét - elképesztő dolgokat dobálnak a folyóba. iratban megjelent tanulmány szerint.

alga-2Forrás: Stefan Bengtson et al/PLOS Biology

Az eddig ismert legrégibb vörös algákLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. 1,2 milliárd évesek voltak, KanadaAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. Északi-sarkvidékén találták őket. A tanulmány készítői szerint két algatípusról van szó, az egyik fosszíliaAz álcázás mestere volt a tankszerű dinoszaurusz. fonalszerű, a másiknak komplex vaskos szerkezete van. A kutatók szerint a fosszíliákban megőrződött sejtstruktúrák és alakjuk megegyezik a vörös algáéval, a primitív növényEgy különleges sivatagi növény segítségével részben megfejtették a virágos növények eredetének rejtélyét. ma tengeri környezetben, például korallzátonyoknál él, de édesvízi környezetben is megtalálható. Az egyik legismertebb vörös algaAlga invázió a Sárga-tengeren. a nori, amely a japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. nemzeti étel, a szusi egyik összetevője.

“1,6 milliárd éve akár ehettünk volna szusit” – viccelődött Therese Sallstedt, a Svéd Természettudományi MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. biológusa, aki segített a tanulmány elkészítésében. A Föld körülbelül 4,5 milliárd éve formálódott. Bizonyíték van arra, hogy az élet először tengeri baktériumAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. formájában mintegy 3,7-4,2 milliárd éve jelent meg rajta. Jóval később jelentek meg a növények és az állatok. A többsejtű eukarióta szervezetek mintegy 600 millió éve jelentek meg.

alga-4Forrás: Stefan Bengtson et al/PLOS Biology

“A növényeknek kulcsszerepük volt a Földi életJóval korábban megjelenhetett az élet a Földön, mint gondoltuk. megjelenésében, is most bemutatjuk, hogy a növények jóval korábban jelentek meg, mint amiről eddig tudomásunk volt, és ami hatással vannak annak helye megítélésére, mikor alakultak ki a fejlett életformák” – hangoztatta Sallstedt.

“Nem lehetünk száz százalékig biztosak ezen ősi anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. tekintetében, mivel nincsenek DNS-maradványok, de a jellemezői elég jól egyeznek a vörös algák morfológiájával és szerkezetével” – tette hozzá Stefan Bengston professzor, a tanulmány szerzője.

algaForrás: Stefan Bengtson et al/PLOS Biology

MTI, PLOS Biology, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!