Megmenekülhetnek a hosszúszárnyú bálnák

Már nem fenyegeti kihalásKihalás szélére került állatok. a hosszúszárnyú, más néven púpos bálnaÓceáni zajszennyezés - elhallgat a bálnák éneke, ha hajó közeledik. legtöbb populációját – jelentette be az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. Az amerikai környezetvédelmi hatóság ezért a világ 14 púposbálna-populációjának nagy többségét – kilencet – levette a veszélyeztetett fajHelyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró. ok listájáról.

1Fotó: Wikipedia/Whit Welles

“A mai nap híre egy igazi ökológiai sikertörténet” – jelentette ki Eileen Sobeck, a NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. halászati igazgatója.

A kellően megerősödött bálnapopulációk AfrikaMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. , AusztráliaCápaháló fogságából szabadítottak ki egy bálnaborjat Ausztráliában. és Dél-AmerikaEgy kis borz ásta el egy elpusztult borjú tetemét. partjai közelében élnek. A még veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. vagy fenyegetett populációk a Csendes-óceánon, Grönland és az Arab-félsziget közelében találhatók. A hosszúszárnyú bálnákMarco Queral fotós együtt táncolt a hosszúszárnyú bálnákkal. gyakran a partok közelében tanyáznak, 40 tonnásra és 18 méteresre is megnőnek, és mivel időnként látványosA leglátványosabb bálnaugrás - elképesztő pillanatokat örökített meg egy búvár. ugrásokat hajtanak végre a tengeren, a bálnalesLenyűgöző mutatvánnyal kápráztatta el a turistákat a kis hajó mellett kiugró bálna. ő turisták kedvencei.

pupos-balna-4Fotó: NOAA

A kihalás fenyegette fajok listájáról való levétel nem jelenti azt, hogy az amerikai halászok vadászhatnak a hatalmas tengeri emlősökre, csak azt, hogy a nemzetközi vizeken tartózkodó amerikai hajóÉvtizedek óta először érkezett amerikai óceánjáró Kubába. k szabadon zavarhatják őket a motorjuk keltette zajjal, és arra sem kell különösképpen ügyelniük, hogy véletlenül meg ne sebezzék vagy öljék őket.

pupos-balnaFotó: Wikipedia

A bálnákAz elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek. vadászatÉheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban. át 1966 óta tiltja nemzetközi egyezmény, a púpos bálnák 1970 óta szerepelnek az amerikai környezetvédelmi hatóságnak a kihalás fenyegette fajokról szóló listáján.

pupos-balna-5Fotó: Wikipedia/Gillfoto


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!