Megközelítette az eddig mért minimumot az északi-sarki jég kiterjedése

Megközelítette az eddig mért minimumot az északi-sarki tengeri jégVirágzó jegesmedve-populációt találtak a Csukcs-tenger térségében. kiterjedése 2016-ban: szeptember 10-én 4,14 millió négyzetkilométernyi volt a jégtakaró, 2012-ben 3,39 millió négyzetkilométerrel dőlt meg a negatív rekordVízre tették a világ legnagyobb óceánjáróját. – írta a BBC hírportálja.

sarki-jeg-6Fotó: NASAAz űrtoll legendája.  

Az Északi-sark tengeri jege ősszel és télen növekszik, tavasszal és nyáron csökken. A jégfelület nagyságát hosszú ideje tekintik a tudósok a FöldIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. éghajlati változásait érzékenyen jelző rendszernek. A tengeri jégÚjabb negatív rekord az Északi-sark jegénél. kiterjedését a Colorado állambeli Boulderben lévő amerikai országos hó- és jégadatközpont (NSIDC) követi nyomon műholdas mérésekkel. A központ felhívta a figyelmet arra, hogy adataik egyelőre előzetesek, a szelek még tovább apaszthatják a jégtakaróÚjabb negatív rekord dőlt meg az Északi-sarkon. t.

sarki-jeg-5Fotó: Wikipedia/P199

“A számok azt sugallják, hogy a következő években az egyre jellemzőbbé váló melegebb hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. miatt további drámai olvadással kell számolnunk” – magyarázta Ted Scambos, a központ vezető kutatója.

sarki-jeg-3Fotó: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center

A tengeri jég idei legkisebb kiterjedése meglepte a tudósokat, akik úgy vélték, az alacsony légköri nyomás, valamint a júniusban és júliusban gyakran felhős ég lelassíthatta az olvadást. “Figyelemre méltó, hogy idén a jégtakaró a második legkisebbre zsugorodott, különösen azok után, ahogy júniusban és júliusban zajlott az olvadásIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. . Ez a két kulcshónapTíz éve nem volt ekkora napkitörés. , mivel ekkor 24 órán keresztül süt a nap az Északi-sarkon, és idén ebben az időszakban alábbhagyott az olvadás” – mutatott rá Walt Meier, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jégkutatója.

Fotó: Wikipedia/Arturo de Frias Marques

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!