Meghalt a világ első arcátültetésen átesett páciense

Elhunyt Isabelle Dinoire, akin a világon elsőként végeztek sikeres arcátültetést 2005-ben. A francia nő 38 évesen kapott részleges új arcot, miután kutyája leharapta mindkét ajkát, az orrát és az állát is. Az arctranszplantált páciens még áprilisban halt meg hosszú betegségKamasz lélek idős testben, szörnyű betegségben szenved egy indiai fiú. után, az információt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy megóvják a hozzátartozói nyugalmát – közölte a Le Figaro című francia lap.

Azt írták, hogy Dinoire szervezete az elmúlt télen újabb kísérletet tett a transzplantált szervek kilökésére, és a roham óta nem tudta használni ajkait. A páciens a műtétElőször hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon. óta kénytelen volt kilökődésgátló gyógyszereket szedni, ami rákbetegséget okozott nála.

arcatultetes

Isabelle Dinoire-t az észak-franciaországRendkívül ritka majmokat loptak el egy francia állatkertből. Amiens egyetemi klinikáján műtötték meg a világ első kézátültetésIkertestvére bőre mentette meg egy súlyosan megégett férfi életét. ét 1998-ban végrehajtó sebész, Jean-Michel Dubernard vezetésével, a páciens halálának hírét a kórházA kórházi ágyán sem hagyta magára hűséges kutyája az autista kisfiút. is megerősítette kedden. Anak idején eltorzult arcával sem beszélni, sem rendesen enni nem tudott. 2005 novemberében Amiens-ben orvosok a világon első arcátültetési műtéttel pótolták a hiányzó részeket, a donor egy agyhalált szenvedett asszony volt.

arcatultetes-2

A szerencsétlenség után a nő nem tudta elviselni, hogy akár csak rátekintsenek. Kilátszott az orrcsontja, ami csontvázra, a halálra emlékeztette őt. Azt gondolta, hogy arca javíthatatlanul tönkrement és vége az életének. Ekkor javasolták neki az orvosok a transzplantációSzenzációs műtét - kettős kézátültetésen esett át egy 8 éves kisfiú Amerikában. t. A műtét után a páciens hihetetlenül szerencsésnek érezte magát, úgy érezte, mint aki új életre született.

A Franciaországban 2005-ben végrehajtott úttörő arctranszplantációAz eddigi legkiterjedtebb arcátültetést hajtották végre egy megégett tűzoltón. t követően egyébként már több mint két tucatnyi ilyen műtétet végeztek világszerte.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!