Megérkezett gemenci fészkébe Tóbiás, a fekete gólya

Elsőként érkezett meg Afrikából Magyarországra, gemenci fészkébe TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. , a fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. – közölte a GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt. A gólyaElpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája. péntek délután 5 órakor szállt le, a megérkezést élő internetes adásban követhették az érdeklődők. A Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. biás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel a fészekben, amely idén télen erősen megrongáVadlovak a Rhone-deltavidékén. dott, így a következő hetek kérdése, hogy újjáépítik-e vagy készítenek egy újat máshol. Tóbiás nem csak abban rekorderNem engedték be Dubaiba a 450 piercinget viselő német férfit. , hogy rendszeresen a legelsőként érkezik haza, de 19 évével ő a legöregebb ismert, vadon élő, feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólya az országban.

KülönlegesA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. abban is, hogy a háborítatlan erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. részeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, és ez lehetővé tette, hogy fészekkamerákkal figyeljék a madarakat. A kamerákat 2013-ban szerelték fel, tavaly közel félmillió alkalommal látogattak el az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapjára, hogy bepillanthassanak a fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. madarak mindennapjaiba. A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

Magyarországon körülbelül 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük mintegy 40 pár Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. be, és az első fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. május elején jönnek világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik, majd – néhány héttel később – a madarak útra kelnek AfrikaVirunga Nemzeti Park - Afrika védőbástyája. felé. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

A Gemenc Zrt., a Duna13 érdekesség a Dunáról. -DrávaÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. Nemzeti ParkA Yellowstone Nemzeti Park természeti csodái. , valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködése a fekete gólyák megfigyelésére egy új elemmel bővült: Zoltán, az egyetlen GPS-jeladóval felszerelt magyar fekete gólya vonulását másodszor követhetik a szakemberek és az érdeklődők a már említett honlapon. Míg Tóbiás a Jordán folyó völgyében, Zoltán a Közép-afrikai Köztársaságban telel. Az utóbbi február 14-én indult haza, és március 2-án – 4200 kilométert megtéve – TörökországA hátán cipelte haza a török kislány és kutyája az útközben világra jött kecskegidát és anyját. fölött járt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!