Megérkezett a NASA űrszondája a Bennu aszteroidához

Megérkezett a BennuRekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda. kisbolygóMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. hoz a NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. OSIRIS-REx űrszondája, amely felvételeket készít az aszteroidaFéldrágakőre bukkantak egy Antarktiszon talált meteoritban. felszínéről, és feltérképezi azt, hogy a szakemberek jobban megértsék kémiai és ásványi összetételét. A tervek szerint 2020-ban mintákat is gyűjt a kisbolygóról. A Bennu jelenleg a Földre legveszélyesebbNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. űrobjektum.

A 2016 szeptemberében útjára indított OSIRIS-REx egy hét éven át tartó programot teljesít. A napenergiával működő, mintegy kétezer kilogrammos, terepjáró méretű, pilótanélküli űreszköz, amelyet a Lockheed Martin és a Boeing közösen épített, 2020 júliusában fogja megközelíteni a szénben gazdag aszteroida felszínét, leszállni nem fog, egy robotkar segítségével próbál legalább 60 gramm Kőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. zettörmeléket begyűjteni.

Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona

Az űrszonda kőzetmintákat szállító kapszulája hatmilliárd kilométeres űrutazás után 2023-ban tér vissza a Földre. Ez lesz az első kozmikus kőzetmintagyűjtés azóta, hogy az Apollo űrhajósai kőzetmintákat hoztak vissza a Holdról az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a Bennu kőzeteinek elemzése segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértésék a NaprendszerFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, hogy választ kapjanak arra, mekkora az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. közelében haladva összeütközik bolygóEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. nkkal. Ennek valószínűségét egy a négyezerhez becsülik tudósok.

Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona

Az űrszonda mintegy 19 kilométerre közelítette meg a Földtől 130 millió kilométer távolságra lévő Bennut közép-európai idő szerint néhány perccel 18 óra után. Néhány óra múlva még közelebb repül, majd december 31-én pályára áll a kisbolygó körül. Először a Bennu északi pólusa, majd az egyenlítője és később a déli pólus fölött repül, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a tudósok felmérjék tömegét és vonzóerejét. Korábban egyetlen űreszköz sem keringett ilyen kicsiny – becslések szerint 487 méter átmérőjű – égitest körül.

Az 1999-ben felfedezett Bennu pályája hatévente a Föld közelében húzódik, ezért ezekben az időszakokban viszonylag kis energia-befektetéssel megközelíthető az égitest. A Bennu mozgását nemcsak a gravitáció irányítja, hanem az úgynevezett Jarkovszkij-hatás is, amelynek lényege, hogy mivel az égitest egy irányból, a Napból kapja megvilágítását, ezért egyrészt egyenetlenül melegszik fel, másrészt a kapott hőt kisugározva kis mértékben módosítja saját pályáját.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

“Azért választottuk a Bennut, mert ez gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszerünk keletkezésének hajnalából” – mondta Dante Lauretta, a küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. főkutatója.

Az alakuló Naprendszerben apró, kőzetszerű égitestek kezdtek formálódni, és némelyek közülük vízjeget és szerves anyagokat is elraktároztak, ezek pedig olyan alapvető összetevők, amelyek lakhatóvá tehették a Földet, vagy legalábbis löketet adhattak a földi élet kialakulásának – fejtette ki a tudós.

A NASA célja, hogy jóval több kőzettel fejezze be a küldetés, mint a 2003-ban indult japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. Hajabusza 1 expedíció, amely kevesebb mint egy milligramm mintával tért vissza a Földre egy aszteroidáról 2010-ben.

Az OSIRIS-REx az amerikai űrkutatási hivatal New Frontiers programjának három űreszközéből az egyik. A másik kettő, a New HorizonsElhaladt a Plútó mellett a New Horizons űrszonda. űrszonda a Plutót kutatta 2016-ban és jelenleg a 2014 MU69 nevű égitest felé tart, amely a Naprendszer külső fagyos részén, a Kuiper-övben kering. A JunoLenyűgöző felvételek készültek a Jupiteren tomboló gigantikus viharról. űrszonda 2016 óta elsősorban a JupiterFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. mágneses mezejének felmérését végzi.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!