Megérkezett a gemenci erdőbe Zoltán, a jeladós fekete gólya

Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. , aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját. Zoltán a vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe – közölte a GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt.

Forrás: Gemenc Zrt.

A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. ben, és az egyetlen olyan magyarországi feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólyaElpusztult Fülöp, a több mint 10 éve itthon telelő gólya. , amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról.

Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját MagyarországTöbb mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza egy kilométeres szakaszán. felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. nap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott.

Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.

Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat Jelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. nál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó.

Három nap “pihenőt” követően végre útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap alatt érkezett meg a gemenci fészekbe. Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg, amely a Gemenc Zrt. weblapján nyomon kísérhető volt.

   Zoltán útvonala március 1. és 11. között. (2400 km)

A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőElképesztő világrekord - fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában. gazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.

Forrás: Gemenc Zrt.

Cikkajánló: Új feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

Forrás: Gemenc Zrt.

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!