Megemelte a földrengés Lombok szigetét

Egy pusztító földrengésSzenzorok százai mérik az Alpok pulzusát. következtében 25 centiméterrel megemelkedett az indonéziai Lombok szigetMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. ének tengerszint feletti magassága. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAÜzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. ) és a Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói az augusztus 5-i földrengést követően készült műholdfelvételek alapján állapították meg, hogy szigetMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. felszíni magassága megváltozott. A sziget tengerszint feletti magassága az epicentrum környékénSzárazföld emelkedett ki az óceánból - Helyszíni fotók a világ legfiatalabb szigetéről. emelkedett meg.

Forrás: Laurent Bigué/Wikimedia Commons

A szigetet megrázó földrengés 6,9-es erősségű volt, melyet több veszélyes utórengés is követett. A természeti csapás következtében több mint háromszáz ember életét vesztette, mintegy 270 ezeren váltak földönfutóvá, miután 68 ezer házat teljesen elpusztítottak a rengések.

IndonéziaOrangutánkölyköt akart kicsempészni a csomagjában egy turista. a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, hol a világ más részeihez képest rengeteg a szeizmikus és a vulkáni tevékenység. Itt található a világ aktív és szunnyadó tűzhányóTuristák voltak a kráterben, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon. inak több mint háromnegyede.

Lombok a Kis-Szunda szigetlánchoz tartozik, a tőle nyugatra BaliTanah Lot - gyönyörű tengeri templom Balin. található, melytől a Lombok-szoros választja el, és a tőle keletre fekvő Szumbava szigettől pedig az Alasz-szoros. A tartományi fővárosMagassági rekorderek . és egyúttal legnagyobb város Mataram. A sziget népessége 3,2 millió fő. Lombok lakossága 85%-ban szaszak, akikről úgy tartják, hogy Jáva szigetéről kerültek ide az i. e. 1. évezredben. 10–15% bali származású, a maradék kis létszámú kínai-indonéz, jávai, szumbavai és arab-indonéz. A sziget nagy részét buja erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ség borítja. Több kisebb sziget veszi körül, amit a helyi lakosság Gili szigeteknek nevez.

Forrás: flickr/yeowatzup

A sziget látképét a 3726 méter magas Rindzsani hegy uralja, amely egy aktív sztratovulkán, legutóbbi kitörése 2010 májusában volt. Ez a második legmagasabb vulkánRendkívül ritka lávatavat fedeztek fel a Saunders-sziget havas vulkánján. Indonéziában. A tűzhányó és a hozzá kapcsolódó krátertó, a „Segara Anak” (vagyis a tengerMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. gyermeke) a Gunung Rindzsani Nemzeti ParkMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. része 1997 óta és így védelem alatt áll.

Forrás: Wikimedia Common/Don-vip

Lombok szigetét gyakran úgy emlegetik, mint „Bali testvérszigete”, vagy „a romlatlan Bali”. Az indonéz kormányzás Lombok és Szumbava szigeteket jelölte meg a belföldi és külföldi turizmusLezárják a turisták előtt Thaiföld leghíresebb partját. 2. számú célállomásának. Lombok természeti környezete háborítatlan és természeti látnivalóLanzarote, a Száz vulkán szigete. i érintetlenebbek a túlzsúfolt Balihoz képest. Lombokon kevés a szálláslehetőség és fejletlen az infrastruktúra, emiatt nincs tömegturizmus, de sok ökoturistát éppen az ezzel járó nyugalom és a felfedezésre váró különlegesHatalmas előrelépés történt Déli-Georgia sziget páratlan élővilágának megmentésében. élővilág vonzza a szigetre.

Forrás: marco.ravicini/flickr
Forrás: Wikimedia Common/Ramantara


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!