Megdöbbentő videó – így árasztja el évtizedek óta a műanyagszemét az óceánokat

Megdöbbentő videót készített a NASAViszonylag fiatalok lehetnek a Szaturnusz gyűrűi a Cassini adatai alapján. arról, hogy hogyan áramlik a világ óceánjaiba került hatalmas mennyiségű műanyagszemétHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. . Az animációból az is kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt az óceánokba illetve tengerekbe juttatott szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. mennyisége, aminek következtében a legszennyezettebb területeken műanyaghulladékok alkotta “szeméttenger” jött létre.

Műanyagszemét az óceánokban

Műanyagszemét az óceánokban

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét. A már ismert észak-csendes-óceáni szeméttengeren kívül további hatalmas kiterjedésű műanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. -felhalmozódásokat jöttek létre az elmúlt években az Atlanti-óceánÖrvényekben képződő halálzónákat fedeztek fel az Atlanti-óceánban. északi és déli részén, valamint a Csendes-óceánSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. déli részén, az Indiai-óceánon és a Földközi-tengerben is.

VIDEÓ:

A leginkább szennyezett részeken, mint például a Csendes-óceán KaliforniaRendkívül erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon. és a HawaiiTornádók az óceán fölött Hawaii szigeteinél. -szigetekSua Ocean Trench - gyönyörű tó a Szamoa-szigeteken. közötti részén egy egy nemrég véget ért kutatásÚjraindult a kutatás az eltűnt maláj utasszállító roncsai után. szerint már százszor több műanyagot lehet találni, mint élőlényt. Tengerbiológusok és önkéntesek most mintegy 30 hajón feltérképezik az ezeken a részeken hosszan szétterülő, egyre növekvő szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját. Három hajó a térség 80 pontján begyűjtött mintákkal hét végén tért vissza San Franciscóba. Az Ocen Cleanup (Óceán megtisztítása) nevű csoport szakemberi annak a reménynek adtak hangot, hogy hamarosan kipróbálhatják azt a 3,2 kilométer hosszú gátrendszert JapánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. közelében, amelynek segítségével hozzáláthatnak a szemét begyűjtéséhez. Végső céljuk egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepén.

Műanyagszemét az óceánokban

Az ázsiai országok és az Egyesült ÁllamokMagyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás. által az óceánba bocsátott műanyaghulladékok alkotta szeméttenger, amelyet “keleti szemétfoltnak” is neveznek, az Egyesült Államok nyugati partjaitól mintegy ötszáz tengeri mérföldre, félúton Japán és a nyugati part között, nemzetközi vizeken figyelhető meg. Az óceán felszínén műanyagflakonok, -kupakok, -zacskók és más, köztük nagy méretű csomagolóanyagok úsznak. A kutatócsoport már egy hónapja dolgozik a térségben és mintegy ezer kiló szemétmintát gyűjtött össze, valamint a levegőből feltérképezték a szeméttengert – mondta el Julia Reissen óceánkutató. “80 helyszínen háromféle felmérést végeztünk, és most fejezzük be a szeméttenger méretének pontos meghatározását, kijelöljük a legfontosabb pontokat”. A térségben százszor több műanyagot találtunk, mint élőlényt – hangsúlyozta a kutató.

Műanyagszemét az óceánokban

Műanyagszemét az óceánokban
Forrás: Ocean CleanupKezdetét vette a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása.

A szeméttenger feltérképezése az Ocean Cleanup csoport 21 éves alapíSua Ocean Trench - gyönyörű tó a Szamoa-szigeteken. jának, a holland Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. nak a kezdeményezése, akit számos jótékonysági szervezet és közösségi finanszírozású kezdeményezés támogat. Eddig 2,2 millió dollár gyűlt össze a célra. A csoport azt tervezi, hogy a japán tengeri határok közelében, nemzetközi vizeken, távol a hajózási útvonalaktól. A lebegő cölöpgátakat az óceán mélyére pányvázzák hasonlóan ahhoz a technológiához, amelyet a mélytengeri olajfúrótornyok lehorgonyzására használnak. A V-alakban összekapcsolt rendszerrel még jobban egybeterelik és “lefölözik” a műanyagszemetet. A tengeri szemétbegyűjtő rendszer bírálói túlságosan költségesnek találják az elképzelést, és kétkednek abban, hogy a kidolgozott stratégia működőképes lesz.

ocean-cleanupForrás: Ocean Cleanup

Forrás: NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!