Megdöbbentő videó – így árasztja el évtizedek óta a műanyagszemét az óceánokat

Megdöbbentő videót készített a NASAHamarosan landol a Marson az InSight űrszonda - élőben követhetjük a műveletet. arról, hogy hogyan áramlik a világ óceánjaiba került hatalmas mennyiségű műanyagszemétHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. . Az animációból az is kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt az óceánokba illetve tengerekbe juttatott szemétIndia legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal. mennyisége, aminek következtében a legszennyezettebb területeken műanyaghulladékok alkotta “szeméttenger” jött létre.

Műanyagszemét az óceánokban

Műanyagszemét az óceánokban

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét. A már ismert észak-csendes-óceáni szeméttengeren kívül további hatalmas kiterjedésű műanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. -felhalmozódásokat jöttek létre az elmúlt években az Atlanti-óceánÖrvényekben képződő halálzónákat fedeztek fel az Atlanti-óceánban. északi és déli részén, valamint a Csendes-óceánSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. déli részén, az Indiai-óceánon és a Földközi-tengerben is.

VIDEÓ:

A leginkább szennyezett részeken, mint például a Csendes-óceán KaliforniaRendkívül erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon. és a HawaiiTornádók az óceán fölött Hawaii szigeteinél. -szigetekSua Ocean Trench - gyönyörű tó a Szamoa-szigeteken. közötti részén egy egy nemrég véget ért kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. szerint már százszor több műanyagot lehet találni, mint élőlényt. Tengerbiológusok és önkéntesek most mintegy 30 hajón feltérképezik az ezeken a részeken hosszan szétterülő, egyre növekvő szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját. Három hajó a térség 80 pontján begyűjtött mintákkal hét végén tért vissza San Franciscóba. Az Ocen Cleanup (Óceán megtisztítása) nevű csoport szakemberi annak a reménynek adtak hangot, hogy hamarosan kipróbálhatják azt a 3,2 kilométer hosszú gátrendszert JapánMegkezdődött az éves delfinöldöklés Japánban. közelében, amelynek segítségével hozzáláthatnak a szemét begyűjtéséhez. Végső céljuk egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepén.

Műanyagszemét az óceánokban

Az ázsiai országok és az Egyesült ÁllamokMagyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás. által az óceánba bocsátott műanyaghulladékok alkotta szeméttenger, amelyet “keleti szemétfoltnak” is neveznek, az Egyesült Államok nyugati partjaitól mintegy ötszáz tengeri mérföldre, félúton Japán és a nyugati part között, nemzetközi vizeken figyelhető meg. Az óceán felszínén műanyagflakonok, -kupakok, -zacskók és más, köztük nagy méretű csomagolóanyagok úsznak. A kutatócsoport már egy hónapja dolgozik a térségben és mintegy ezer kiló szemétmintát gyűjtött össze, valamint a levegőből feltérképezték a szeméttengert – mondta el Julia Reissen óceánkutató. “80 helyszínen háromféle felmérést végeztünk, és most fejezzük be a szeméttenger méretének pontos meghatározását, kijelöljük a legfontosabb pontokat”. A térségben százszor több műanyagot találtunk, mint élőlényt – hangsúlyozta a kutató.

Műanyagszemét az óceánokban

Műanyagszemét az óceánokban
Forrás: Ocean CleanupÚjraindult a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása.

A szeméttenger feltérképezése az Ocean Cleanup csoport 21 éves alapíSua Ocean Trench - gyönyörű tó a Szamoa-szigeteken. jának, a holland Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. nak a kezdeményezése, akit számos jótékonysági szervezet és közösségi finanszírozású kezdeményezés támogat. Eddig 2,2 millió dollár gyűlt össze a célra. A csoport azt tervezi, hogy a japán tengeri határok közelében, nemzetközi vizeken, távol a hajózási útvonalaktól. A lebegő cölöpgátakat az óceán mélyére pányvázzák hasonlóan ahhoz a technológiához, amelyet a mélytengeri olajfúrótornyok lehorgonyzására használnak. A V-alakban összekapcsolt rendszerrel még jobban egybeterelik és “lefölözik” a műanyagszemetet. A tengeri szemétbegyűjtő rendszer bírálói túlságosan költségesnek találják az elképzelést, és kétkednek abban, hogy a kidolgozott stratégia működőképes lesz.

ocean-cleanupForrás: Ocean Cleanup

Forrás: NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!