Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

Több mint három méterrel csökkentették NepálTenzing-Hillary repülőtér - a világ egyik legveszélyesebb repülőtere. egyik legveszélyesebb gleccsertavának vízszintjét katonák és helyi lakosok; így akarják elejét venni annak, hogy a kiömlő víztömeg elárassza a környékbeli falvakat. A Mount EverestMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. déli oldalán, 5 ezer méteres magasságban elterülő Imja gleccsertó vízszintje évek óta folyamatosan növekszik a HimalájaTenzing-Hillary repülőtér - a világ egyik legveszélyesebb repülőtere. hó- és jégtömegének egyre nagyobb mértékű olvadása miatt.

gleccsertoAz Imja Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertava (Fotó: Wikipedia/Daniel Alton Byers)

Az elmúlt hat Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napban 40 katonaAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. és mintegy 100 falusi ásott lecsapoló nyílást a tavat övező sziklatömbök, kövek között, hogy elvezessen négymillió köbméter vizet a gleccsertóA Tibeti-fennsík gleccsertavainak "kitörése" fenyegeti a környező településeket. ból, ami 3,4 méterrel csökkentette vízszintjét. A katonák csoportját azután vezényelték a térségbe, hogy környezetvédő csoportok arra figyelmeztettek, a legalább 150 méter mély tó bármelyik pillanat “kicsordulhat”, özönvizet zúdítva a környező falvakra, ahol mintegy 8 ezer ember él.

gleccserto-2Fotó: Wikipedia/Daniel Alton Byers

Szakemberek úgy vélték, hogy a tavaly áprilisi nepáli földrengésMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. még kiszámíthatatlanabbá tette a tó vízszintjét. Fizikailag nagyon fárasztó volt a térségben dolgozni, ahol az oxigénszint csak fele a szokásosnak, de képesek voltunk befejezni a feladatot és biztosítani a lakosok és a turisták épségét – közölte kedden Bharat Lal Shrestha alezredes, a katonai egység vezetője. A térséget több ezer külföldi és nepáli turista keresi fel ősszel és tavasszal, hogy a Mount EverestVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. alaptáborába vezető hegyi ösvényeken túrázzon.

mount-everestFotó: Wikipedia/flickr.com/shrimpo1967 

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!