Még különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték

Sokkal laposabb az Ultima Thule nevű égitest, mint azt a tudósok eddig vélték, akik az amerikai űrkutatási hivatal (NASAEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ) New HorizonsKözzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Plútó holdjáról. űrszondájának legutóbb továbbított felvételeit vizsgálva már nem hóemberhez, inkább mézeskalács-figurához hasonlónak tartják az alakját – írja a BBC.

Forrás: Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker

A képeket a New Horizons akkor készítette, amikor január elsején elrepült a NaprendszerA Szaturnusz eddig ismeretlen 20 holdját fedezték fel. eddig vizsgált legtávolabbiKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. égitestje, a 2014 MU69, nem hivatalos nevén Ultima Thule kisbolygó mellett.

Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

A képeken a kisbolygó sötét, csak az egyik oldalának egy keskeny sávját világítja meg a NapEddig soha nem látott szögből vizsgálták a Nap plazmakilövelléseit. . A tudósok azonban meg tudják határozni, a háttérben hunyorgó csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. fényéből, hogy merre vannak az égitest körvonalai Korábban azt mondták, az Ultima Thule két egymáshoz kapcsolt gömbszerű test, a hétvégén a Twitterre feltöltött videó azonban laposnak mutatja a kisbolygóEgy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. t. A New Horizons tudósai most úgy vélik, az égitest nagyobbik fele, az Ultima becenevű gigászi palacsintára hasonlít, a kisebbik rész horpadt dióra.

Forrás: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

“Tudományos rejtélyFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. , hogy jöhetett létre ilyen alakú test. Sosem láttunk ilyesmit a Nap körül keringeni” – mondta el a BBC-nek Alan Stern vezető kutató.

A New Horizons űrszondát 2006. január 19-én indították útnak, elsődleges feladata a Pluto kutatása volt, 2015. július 14-én haladt el a törpebolygó mellett, miden eddiginél közelebb jutva hozzá. Az Ultima Thulét 2014-ben a HubbleAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. teleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!