Már nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat

A barázdásbálnák és a hegyi gorillákMeggyászolják halott társaikat a gorillák. is lekerültek a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listájáról.

Forrás: Wikimedia Commons/Aqqa Rosing-Asvid – Visit Greenland

Az új besorolás szerint a barázdásbálnák átkerültek a veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. kategóriából a sérülékeny kategóriába. Az óriási tengeri emlős populációja az 1970-es évek óta, amikor a Csendes-óceánEgy éven belül megkezdődik a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása. északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászatát, megduplázódott, és elérte a százezer kifejlett példányt.

A bálnavadászatIdén elmarad a bálnavadászat Izlandon. az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben. A jelentés szerint a nyugat-csendes-óceáni szürke bálnaKét hatalmas bálna bukkant fel Horvátország partjainál. populációja is növekedésnek indult, ezért a faj a súlyosan veszélyeztetett státuszból átkerült a veszélyeztetett kategóriába.

Forrás: Wikimedia Commons/Hans Bernhard (Schnobby)
Elképesztő találkozás egy hatalmas barázdás bálnával

A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolta át a szervezet. Az orvvadászatMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően populációjuk 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben. Hegyi gorillákEgy vadőr vigasztalta az árván maradt hegyi gorillát. csak Kongó, Ruanda és UgandaTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. védettMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. területein élnek.

Forrás: Carine06/flickr

Liz Williamson, az IUCN emlősszakértője ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, ezért jövőjük érdekében az élőhelyükön kordában kell tartani az idegenforgalmat, és óvni kell őket az emberek közelségétől.

Forrás: Wikimedia Commons/Fanny Schertzer

Cikkajánló: Megmenekülhet a kihalástól a hegyi gorilla


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!