Már ismerkedik a külső kifutóval a Nyíregyházi Állatparkban született jaguárkölyök

Már ismerkedik a külső kifutóval a Nyíregyházi Állatparkban tavaly decemberben született jaguárkölyökJaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban. . A látogatók az Andok világát bemutató kifutórendszernél láthatják a 4 Rafi, a fekete labrador, aki imád a havon csúszkálni. nappal ezelőtt világra jött kölyköt. Az Andok-kalandok jaguárJaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban. kifutójának sajátossága, hogy a látogatók egy üvegfolyóson keresztülhaladva, szinte testközelből csodálhatják meg a foltos nagymacskákat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Első látásra meglepőnek tűnhet, hogy a nőstény kölyökJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. sárga, míg anyja feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. bundájú. A magyarázat azonban egyszerű: a jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentMelanizmus - koromfekete állatok a melanin festékanyag felhalmozódása miatt. (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Franciaországból érkezett tenyészpár 3 éves nőstény tagja fekete, míg a jelenleg a kölyöktől külön élő 4 éves hím sárga bundájú. Az Európai Fajmegőrzés keretében ide érkezett nősténynek ez volt az első ellése, s szépen gondoskodik kölykéről. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is csak a nőstény feladata, a hím -mivel veszélyes lehet a kicsikre-egy elkülönített kifutóban él. A 103 napnyi vemhesség után világra jött nagymacskakölykök bár még olykor anyatejjel is táplálkozik, már elsősorban a ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k menüjét fogyasztja.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A jaguár ( Panthera onca) Közép- és Dél-AmerikaRekordnagyságú pitont fogtak be Floridában. csúcsragadozója, elsősorban esőerdő"Szellem medvék" járják Kanada vadregényes erdejének mélyét. kben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet s kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. ök vagy kajmánok elejtése sem jelent problémát számára. Egyedszáma manapság csökken és számára legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti. A közép- és dél-amerikai kultúrákban az erő és a hatalom szimbóluma volt. A maja civilizációban úgy hitték, hogy a jaguár közvetíti az élők és holtak kommunikációját és megvédi a királyi családokat. Az aztékoknál pedig létezett egy elit harcos osztály, melynek tagjait jaguárharcosoknak hívták.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!