Már csak öt északi szélesszájú orrszarvú él a világon

Elpusztult a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike, amelynek a San Diego Zoo Safari Park adott otthont. A nagyjából 44 éves Angalifu nevű hím vasárnap pusztult el feltehetőleg idős kora miatt. “Angalifu halála óriási veszteség mindannyiunk számára. Nem csupán azért, mert nagyon szerették őt itt a parkban, hanem mert a halálával ez a rendkívüli faj egy újabb lépéssel közelebb került a kipusztuláshoz” – fogalmazott közleményében Randy Rieches, az intézmény munkatársa.

orrszarvu-2Angalifu

Angalifu halálával ötre csökkent a világ északi szélesszájúorrszarvú-állománya: a San Diegó-i állatkertben egy nőstény – Nola – maradt, egy példány Csehországban él, míg háromnak egy kenyai vadrezervátumFegyveresek védik a világ utolsó hím fehér orrszarvúját. ad otthont. Az orrszarvúMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. tülökből értékes tőrmarkolatot készítenek, illetve azt tévesen afrodiziákumnak tekintik. Mindezek eredményeként az orvvadászatNapokra börtönbe került három újságíró, mert a Zimbabwében zajló elefántvadorzásról írtak. a kihalás130 éve pusztult el az utolsó kvagga. szélére sodorta ezt a súlyosan veszélyeztetettKatasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése. fajt. A San Diegó-i állatkertben sikertelenek voltak az Angalifu és Nola pároztatására irányuló próbálkozások.

A kenyai Ol Pejeta vadrezervátum a múlt héten jelentette be, hogy az intézmény három északi szélesszájú orrszarvúFelcsillant a remény, hogy mégsem halnak ki: sikerült mesterségesen orrszarvúembriókat létrehozni. ja – egy hím és két nőstény – nem képes természetes úton szaporodni. 2009 decemberében négy északi szélesszájú orrszarvút szállítottak Kenyába a csehországi Dvur Králové-i állatkertből, remélve, hogy természetes környezetben talán könnyebben szaporodnak az állatok.

feher-orrszarvu

A rezervátumFogságban kell eltöltenie élete hátralévő részét három oroszlánnak, mert embert öltek. munkatársai szerint az állatok számos alkalommal párosodtak egymással, sőt az egyik nőstény még egy déli szélesszájú orrszarvúval is románcba keveredett, ám egyik esetben sem született utód. Idén aztán elpusztult a hímek egyike, és a csehországi, német és kenyai szakemberek egészségi vizsgálatokat hajtottak végre a megmaradt példányokon. Az eredmények szerint a hím nagyon alacsony spermaszámmal rendelkezik, míg a nőstények vagy nem képesek teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a kicsinyüket.

A szakemberek most mesterséges megtermékenyítéssel akarják megmenteni a fajt a kipusztulástól. A kísérletbe egy déli szélesszájú orrszarvú-pótanya bevonására is sor kerülhet. “A mesterséges megtermékenyítési technikák korántsem kockázatmentesek, de a szakértők szerint nincs már más lehetőség, az idő pedig egyre fogy” – hangsúlyozta közleményében Richard Vigne, a vadrezervátum illetékese.

Fehér rinocéroszborjú Tel-Avivban

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!