Magyarországot is elérte a világméretű kibertámadás, amely mostanra a világ 99 országára terjed ki

Csaknem száz országot érintett a pénteken kezdődött számítógépes támadássorozat, megfertőzte a többi között Nagy-BritanniaTengerparti házak kerültek veszélybe Nagy-Britanniában a hatalmas viharok miatt. , OroszországA Roszatom szerint egy elégett műhold okozhatta a radioaktív felhőt Európában. , FranciaországAz eddig véltnél mintegy 10 ezer évvel korábbiak a Chauvet-barlang rajzai. az Egyesült ÁllamokKisebb földrengést okozott a Michigan egét bevilágító meteor. , KínaFényes nappal lopták el egy férfitől a vakvezető kutyáját Pekingben. , Japán70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. , OlaszországÚjjáépülhet a római Colosseum arénája. , Törökország, UkrajnaA Szerelem-alagútja. , Vietnam, TajvanA Yehliu Geopark különös sziklaformációi. és a FülMegdöbbentek az orvosok mikor megvizsgálták a nő fülét. öp-szigetek számítógépeit.

Egy úgynevezett zsarolóvírussal végrehajtott világméretű támadás 99 országra terjed ki, ahol összesítések szerint 75 ezer kibertámadás történt. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közölte, hogy kész segíteni a partnerországoknak az internetes támadások elhárításában, és erről már folynak az intenzív konzultációk velük.

Láncfertőzés volt

Szakértők szerint a támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben. A WannaCryként ismert zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300-600 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában, a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért (ransom angolul váltságdíjat jelent).

A zsarolóvírusról készült képernyőfotó

A felhasználók háttérképe megváltozik, egy visszaszámlálás jelenik meg rajta azzal az időtartammal, ameddig a gép tulajdonosa kifizetheti a váltságdíjat, különben a kiberbűnözők törlik az összes adatát.

Egy Twitterre feltett kép tanulsága szerint Kínába is feltűnt a vírus

Magyarországot is elérte

A Telenor Magyarországot is célkeresztbe vették, azonban a szolgáltató elmondta: valóban érintettek, de még időben reagáltak, az ügyfelek semmit nem érzékeltek a támadásból. Újabb meg nem erősített forrás már azt közölte: az Auchan MagyarországNagy az érdeklődés a Veszprém megyei bérelhető falu, Megyer iránt. készletezése is érintett.

A Shadow Brokers lehet az elkövető

A magát Shadow Brokersnek nevező csoport az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői pedig feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

A hackerekEgymilliárd dolláros banki lopást hajtottak végre hackerek világszerte. a Microsoft Windows operációs rendszerének sérülékenységét kihasználva intéznek támadásokat. Az amerikai cég néhány órával a támadássorozat elindulása után arról tájékoztatott, hogy olyan automatikus frissítéseket kínál a felhasználóinak, amelyek már védelmet nyújtanak az új internetes kártevő ellen is.

Nagy-Britanniában egé26 generációt klónoztak egy egérből. szségügyi intézményeket, Spanyolországban vállalat10 cég, amely uralja a világ élelmiszerpiacát. informatikai rendszereket ért zsarolóvírus-támadás, de a Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég szerint a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt. Legfrissebb jelentések szerint célpont volt a többi között az orosz belügyminisztérium, valamint a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank is. A belügyi tárca közölte, hogy mintegy ezer számítógépbe hatolt be a vírus.

A folyamatosan frissülő világtérképen sorra tűnnek el a pontok és jelennek meg újabb áldozatok.

Ezek voltak a fő célpontok

Az Avas szoftverbiztonsági cég szakértői szerint Oroszország mellett Ukrajna és Tajvan volt a fő célpont, de a legsúlyosabb károk Nagy-Britanniában keletkeztek.

A német média szombati híradásai szerint a hackerek megtámadták a Deutsche Bahn vasútvállalat gépeit, ami fennakadást okozott a vasúti forgalomban, országszerte jelentek meg hamis üzenetek a német pályaudvarok monitorjain. A károk nagyságát egyelőre nem mérték fel teljesen.

Aki még nem tette, az sürgősen frissítse a Windowst és a programokat…


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!