Madárfelismerő telefonos alkalmazást fejlesztett ki a Magyar Madártani Egyesület

MagyarországRitka szerecsenmaki született Nyíregyházán. 157 leggyakoribb madárfajának felismerését segíti az ország első, ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazása, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMEA vándorsólyom az idei év madara. ) a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen készített.

Madárfelimserő applikáció
Forrás: mme.hu

Az Android és iOS rendszereken futó applikáció az országban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 269 színes illusztrációval, 203 madárhanggal és részletes fajleírásokkal. Három szűrMikor valósulhat meg az űrlift?. ési lehetőség és a madárTöbb mint 200 új fajt fedeztek fel a Kelet-Himalájában. sziluettje alapján segít meghatározni a fajt az okostelefonos applikáció, amelynek használója fontos információkat szerezhet az állatról és a hangját is meghallgathatja. “Ha szerencsénk van, a madár a hangra közel is jön hozzánk” – fogalmazott Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Madárfelimserő applikáció
Forrás: mme.hu

Az egyes fajok adatlapján rövid fajleírás, a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is szerepel, az azonosítást emellett Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái is segítik. Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább lehet lépni az MME honlapjára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési és állományadatokat is kaphatnak az érdeklődők, valamint videókat és fotókat nézegethetnek.

Madárfelimserő applikáció
Forrás: mme.hu

Az okostelefonos alkalmazásAz elmúlt 50 év vulkánkitöréseit és földrengéseit mutatja be egy új alkalmazás. része a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és egy fajfelismerő játék. A felhasználók a jelenleg is zajló fejlesztésnek köszönhetően április végétől adataik feltöltésével csatlakozhatnak a magyar madárállomány felmérését szolgáló Madáratlasz Programhoz (MAP). Jelenleg már napi szinten érkeznek a vándormadarak: jönnek a fecskék, molnárfecskékMagyar kutatók a világon elsőként szereztek pontos információkat két fecskefaj vonulásáról. , gyurgyalagok, sárgarigók. A vonulás eltart június első két hetéig, akkor érkeznek utolsóként a halvány gezék. Az itt költő madarakat főként itatással lehet segíteni – mondta el a szakértő.

Madárfelimserő applikáció
Forrás: mme.hu

További információ: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!