Létrehozták a világ legnagyobb csillagkatalógusát

A világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. eddigi legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. csillagkatalógusát alkotta meg egy nemzetközi kutatócsoport: több milliárd csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. , galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. és más égitestek, az éjszakai égbolt háromnegyede szerepel a lexikonban. A heidelbergi Max Planck Intézet igazgatója, Hans-Walter Rix szerint “egészen az univerzumA 25 legjobb felvétel, amit a 25 éves a Hubble Űrteleszkóp készített. széléig” tekintettek munkájuk során. A katalógus a Pan-STARRS elnevezésű, azaz a Panoráma-felmérő távcső és gyors reagálású teleszkóprendszer megfigyelésein alapszik.

A PS1 teleszkópMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. különlegesen nagy teljesítményű kamerájával a projekt során 2010-től négy éven át kutatta az éjszakai égboltot. Megfigyelt szupernóvákat, vagyis csillagrobbanásokat, aszteroidákat, idegen galaxisokat és mintegy 12,5 milliárd fényévFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. távolságra lévő fekete lyukakat is. A PS1 teleszkóp a Hawaiihoz tartozó MauiHawaii leghosszabb vízesése, a Honokohau-vízesés. szigetJakusima - gyönyörű erdő a japán szigeten. egyik hegycsúcsán álló teleszkópok egyike.

Forrás: Rob Ratkowski/Karen Teramura/ © 2011, PS1 Science Consortium/ Institute for Astronomy University of HawaiiCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán.

Az adatbankban összesen három milliárd égitest adatait mentették el. A kutatók reményei szerint ezek alapján újabb információkra tehetnek szert az univerzum keletkezéséről. A két petabyte-nyi adat megszerzéséhez hatvanszor “fésülték át” az eget. Ezután a kutatóknak újabb három évre volt szükségük az információk szisztematikus rendszerezéséhez, hogy az asztrofizikusok és más szakértők gyorsabban hozzájuk jussanak. Így jelenleg több millió fotóhoz, csillagokról készült térképekhez és égitestek precíz mérési adataihoz férnek hozzá.

Emellett elkészült a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. háromdimenziós térképe is. Ez abban különbözik a GaiaTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. csillagászati műholdA 25 legjobb felvétel, amit a 25 éves a Hubble Űrteleszkóp készített. által készített csillagtérképtől, hogy itt színszűrőt is alkalmaztak: ennek révén ötször mélyebbre tekinthettek be a galaxisA 25 legjobb felvétel, amit a 25 éves a Hubble Űrteleszkóp készített. mélyére és általa a gyengébb fényű égitestek is láthatóvá váltak. Azonban mindkét térkép a TejútrendszerKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. csillagainak csak 20 százalékát képes feltérképezni, a többi rejtve marad a csillagpor mögött – fejtette ki Rix.

csillagkatalogusForrás: Wikipedia/ESO/Y. Beletsky

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!