Látványos csillaghullásban lehet részünk

Augusztus 12-éről 13-ra virradó éjszaka lesz a PerseidákA Perseidák meteorraj egy látványos videón. tetőzése, ekkor láthatjuk a legtöbb hullócsillagot az égen. Már egy hónapja záporoznak a Perseidák meteorrajCsillagzápor borítja be az eget csütörtök éjszakától. -darabkái, de az idei maximuma most fogja eléri Földet, óránként akár 100 hullócsillagIsmét érkeznek a Geminidák, látványos decemberi csillaghullást hozva. is látható lesz. Egészen augusztus 24-ig találkozhatunk velük, de olyan látványt, mint a keddről szerdára virradó éjszakán, már nem produkál.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. JapánRitka találkozás - közel 4 méteres óriáskalmárt filmeztek le egy japán kikötőben. , kínai, koreai megfigyelések már a 8-ik és 9-ik században is előfordultak, később azonban a 12-ik század körül már csak szórványosan említik őket.

Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quételet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak. Az üstökös által szétszór porfelhő szemcséi a FöldEgy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars. légkörébe érve a súrlódástól felizzanak.

Perseidák

Perseidák

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint zavaró tényező lehet, hogy a HoldA SpaceX már a jövő év végén űrturistákat küld Hold körüli útra. fénye igen erős lesz, hiszen csak két nappal járunk majd teliholdA nap képe - kilátás szuperhold idején. után. Ennek ellenére érdemes lesz az eget figyelni, hiszen feltűnhetnek igen fényes rajtagok is, amelyek akár városból is könnyedén észrevehetőek .

Perseidák

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!