Lakóházak mellett tör fel a vulkáni láva Hawaiin

A KilaueaRobbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó. vulkánNagy kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója. mellett épült lakóházak kertjeiben tör fel a lávaRobbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó. Hawaiin, a kitörésNagy kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója. 28 napja tart, sok helyi még nem hagyta el otthonát. A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányMosolyogva tört ki a Kilauea vulkán. ó.

Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát árasztott el lávával. Az évek során a vulkánból kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be. A körülbelül 1150 Celsius-fokos kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg. Egy mostanihoz hasonló vulkáni tevékenység 88 napig tartott 1955-ben, de akkor még sokkal kevesebb ember lakott a vulkán közelében.

A következő napokban a láva elérhet egy üdülőtelepet és azt a geotermikus erőművet is veszélyezteti, amely a hawaiiÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. Nagy szigetVia Krupp - kanyargós gyalogút Capri szigetén. áramszükségletének 25 százalékát termeli. A vulkáni szmogHetekig küzdöttek azért Pekingben, hogy a katonai parádé idejére eltűnjön a szmog. mellett a láva és az óceán találkozásakor felszabaduló mérges gázok is problémát jelentenek a szigeten.

A Kilauea május 3-án tört ki, és a vulkáni tevékenység azóta folyamatosan erősödik, s amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén, s csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A tudósok szerint ez a lankadatlan vulkáni tevékenység előjele lehet egy óriási – utoljára 1920-ban megtapasztalt – kitörésnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!