Lakható lehet a tau Ceti egyik bolygója

Több mint hatezer mérési adat és modellezési eredmények alapján a legközelebbi, Naphoz leginkább hasonlító csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. , a τ Ceti (tau Ceti) körül öt bolygó keringhet, ezek közül az egyik ráadásul a lakhatósági zónában.

Tau Ceti

A 12 fényév távolságra lévő, szabad szemmel is jól látható τ Ceti a legközelebbi, színképtípusát tekintve a Naphoz leginkább hasonlító, nem többes csillag. Egy nemzetközi kutatócsoport Mikko Tuomi, a Hetfordshire Egyetem kutatójának vezetésével három különböző műszerről (ESO 3.6m HARPS, 3.6m AAT AAPS, Keck HIRES) származó, több mint hatezer mérési adat és az eddigieknél érzékenyebb jeldetektálási eljáráson alapuló modellszámítás alapján azt állapította meg, hogy a csillagnak öt planétából álló bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. rendszere van, melyben a tagok tömege 2 és 6 földtömeg közötti. A τ Ceti családja az eddig detektált legkisebb tömegű bolygórendszer.

tau cetiAz „e” jelű planéta 0,55 csillagászati egység sugarú pályán 168 napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. alatt kerüli meg a Napnál kicsit kisebb és halványabb csillagát, így vélhetőleg annak lakhatósági zónájában kering. Érdekesség, hogy a felfedezést eredményező, új zajmodellezési eljárást Hugh Jones (University of Hertfordshire) szerint azért a τ Ceti-n próbálták ki, mert az gondolták róla, hogy a radiálissebesség-adataiban egyáltalában nincs periodikus jel.

Az eddig azonosított, körülbelül 850 exobolygó közül különösen értékesek azok, melyek a Naphoz nagyon hasonlító, közeli, azaz fényes csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. körül keringenek. James Jenkins, a Hetfordshire Egyetem kutatója szerint a τ Ceti planétái esetében már a nem túl távoli jövőben lehetséges lesz például a légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ük részletes analízise. Steve Vogt, a Kalifornia Egyetem csillagásza úgy véli, az új felfedezésEgy zsákszerű tengeri lény lehetett az ember legkorábbi ismert őse. is megerősíti azt az egyre inkább terjedő nézetet, hogy gyakorlatilag minden csillag rendelkezik bolygókkal, és a Tejútrendszerben sok-sok földméretű, lakhatósági zónában keringő planéta van, melyek bárhol előfordulhatnak, akár még a közvetlen szomszédunkban is.

Az egyre növekvő adathalmazon alapuló statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a természet inkább a többes rendszereket preferálja, melyekben a keringési idők száz napnál rövidebbek. Mivel a sajátunkban az ennek megfelelő MerkúrRitka égi jelenséget figyelhetünk meg délután. -pályán belül nincs nagy égitest, a NaprendszerÁtrepült a NASA űrszondája az eddigi legtávolabbi vizsgált égitest felett. bizonyos értelemben különc, nem tipikus bolygórendszer.

Forrás:csillagaszat.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!