Kumári – kislányok, akiket élő istennőként tisztelnek Nepálban

NepálTöbb százezer állatot gyilkoltak meg a legnagyobb rituális fesztiválon Nepálban (18+). több városában is kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire a hinduk és a buddhisták is Durga istennő földi reinkarnációjaként tekintenek. A kislányok kumariEgy hároméves kislányt választottak Nepál élő istennőjének. , azaz “élő istennő” státusza, a kiválasztástól az első menzeszig tart, ez idő alatt külön kumariházban laknak. Úgy hiszik, amikor egy kumári menstruálni kezd, Durga istennő elhagyja a testét, és ezzel az istennői pozíciója véget ér. Ekkor újra felkutatják azt a kislányt akibe az istennő költözött.

Kumari

Számos kumárit tisztelnek szerte Nepálban, de a legjelentősebb a katmandui palotában,a Kumari Gharban élő Kumari Devi. Az élő istennők tisztelete Indiában is létező hagyomány, azonban ott csak a vallási ünnepek keretén belül, egy napra választanak ki egy kislányt, akit az ünnep ideje alatt tisztelnek.

A nepáli kumárik nem játszhatnak a szabadban és nem érintkezhetnek tisztátalan nőkkel. A kumárit a gonosz elleni védelmezőnek, szerencsehozónak tartják. A mai napig meghatározó a hinduVaranasi - a hindu vallás szent városa. és buddhista900 éve mumifikálódott szerzetest rejt a Budapesten kiállított szobor. vallási tradícióban az élő istennők tisztelete. A kumarikat még csecsemőEgy gyermekorvos szerint ezzel a módszerrel minden síró kisbabát meg lehet nyugtatni. korukban kiválasztják, utána pedig több ezer hívő imádja őket.

Kumari

Egy kumári kénytelen az otthonáEltűnt egy boszniai tó vize. l távol, egy templomban élni. Ráadásul csak ritkán tudja elhagyni a templomot, például fesztiválok vagy felvonulások alkalmával. A lábuk ilyenkor nem érintheti a földet, ölben, trónszékeken, illetve szekereken viszik őket. Sok ember gondoskodik arról, hogy egy kumári semmiben ne szenvedjen hiányt. Az élő istennőt segítők feladatai közé tartozik, hogy megfürdessék, felöltöztessék, és kisminkeljék a kumarit.

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Kumari

Sokáig ragaszkodtak ahhoz, hogy a kumárik ne részesüljenek oktatásban, de ez 2008-ban megváltozott, amikor a nepáli bíróVáratlan találkozás - bírónő és vádlott középiskolai osztálytársak voltak. ság kötelezővé tette a tanulást az élő istennők számára. A bíróságVáratlan találkozás - bírónő és vádlott középiskolai osztálytársak voltak. kimondta, hogy nincs olyan történelmi vagy vallási dokumentum, amely megtiltaná azt, hogy a kumárik iskolába járjanak. Területenként eltérő, hogy egy kumári közösségben vagy magántanárnál tanul, de átlagosan napi 3-4 órát tanulással kell töltenie.

Kumari

Kumari


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!