Különleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma

Felfedezték a NaprendszerFél kilométeres aszteroida repül el mellettünk. legtávolabbi, az emberiség által ismert objektumát – jelentette be a felfedezést az IAU nemzetközi csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászegyesület Minor Planet Központja. A valószínűleg golyóformájú objektum a 2018 VG18 jelet és a Farout (Távoli messzeség) becenevet kapta a kutatóktól.

Forrás: Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science

Becslések szerint átmérője 500 kilométer, ami a Merkúr, a Naprendszer legkisebb bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. ja egytizedének felel meg. A Farout így törpebolygó lehet, mint a Plútó, amelynek átmérője mintegy 2400 kilométer. Színe rózsaszínes, ami többnyire jég jelenlétével hozható összefüggésbe. Hatalmas távolsága miatt a Faroutnak több mint ezer évre lehet szüksége ahhoz, hogy egyszer megkerülje a Napot.

A Nap és a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. közötti távolságot a csillagászati egységgel (Au) jelölik, amely 150 millió kilométernek felel meg. A Farout mintegy 120 Au, az Erisz törpebolygó 96 Au, a Plútó 34 Au távolságra van.

Forrás: Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science 

Az eddig ismeretlen objektumot egy washingtoni, egy hawaiiCsúcskitöréssel fenyeget a hawaii Kilauea vulkán. és egy arizonai csillagász fedezte fel. Az első felvételeket egy Hawaiin lévő teleszkóp készítette, majd egy chilei csillagvizsgálóban figyelték meg az objektumot.

“Végre felkutatjuk Naprendszerünk peremét, messze a Plutón túl” – mondta Chad Trujillo, az egyik felfedező csillagász.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!