Különleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül

Először sikerült halott neutroncsillagot felfedezni a Tejútrendszeren kívül. Az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. ) közlése szerint egy gyenge mágneses mezőA dél-atlanti anomália ellenére nem várható a Föld mágneses pólusváltása. vel rendelkező, izolált égitestről van szó.Az igen nehezen észlelhető objektum az úgynevezett Kis Magellán-felhőben, a legközelebbi szomszédos galaxisban található, mintegy 200 ezer fényévnyi távolságra.

A neutroncsillagok szupernóvaEgy haldokló csillag utolsó robbanását ábrázolja egy 6 ezer éves himalájai kőkarcolat. -robbanások maradványai, a nagytömegű csillagok ilyen módon fejezik be életüket. A most felfedezett csillagtetem különlegességei közé tartozik, hogy a neutroncsillagElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. nem egy több csillagból álló rendszer része, hanem egyedül, izoláltan létezik.

Forrás: ESO/NASAAtomtöltettel térítenék el a Földre veszélyes aszteroidákat. , ESA and the HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. Heritage Team (STScI/AURA)/F. Vogt et al.

Ráadásul csupán gyenge mágneses mezője van, ellentétben az úgynevezett pulzárokkal, amelyek erős mágneses mezővel rendelkező, rotáló neutroncsillagok. Általában alig tíz kilométeres átmérőjűek, súlyuk azonban a NapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. énál nagyobb. Feltételezhető, hogy izolált neutroncsillagok az egész univerzumban lehetnek, de nagyon nehéz megtalálni őket, mivel csak röntgensugárzásban válnak láthatóvá. A pulzárok ellenben erősen világítanak más hullámhosszokon is, ezáltal könnyebben észlelhetőek. Az ESO szerint azonban a neutroncsillagoknak alig töredékét alkotják pulzárok.

A szakértők a fénnyel körülvett, halott csillagot többek között az ESO Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópja (Very Large Telescope) és a Chandra röntgenteleszkóp segítségével azonosították. A kozmikus hulla gázporba burkolózik, amely egy 2000 évvel ezelőtti szupernóva-robbanásból maradhatott hátra.

ESA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!