Kudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet

Kudarccal végződött az a japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. kísérlet, hogy eltakarítsák a FöldEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. körüli pályán keringő űrszemetet, mivel a különleges berendezés nem lépett működésbe – jelentette be kedden a japán űrkutatási hivatal(JAXATengerbe zuhant a világ legkisebb űrrakétája. ). Becslések szerint több mint százmillió űrszemét, köztük régi műholdak berendezései, rakéták darabjai keringenek a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. körül, amelyek a jövőben veszélyt jelenthetnek az űrkutatásokra.

urszemet-4

A japán űrkutatási hivatal decemberben a Nemzetközi Űrállomásra (ISSElindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó. ) küldött egy különleges berendezést mintegy 700 méter hosszú elektromos kábellel, azzal a feladattal, hogy lelassítsa és alacsonyabb pályára terelje az űrszemétmaradványokat. A szakemberek azt remélték, hogy ezáltal az űrszemét a Föld légkörébe jut, ahol elég, még mielőtt lezuhanna a bolygóHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. ra. A vékony acél- és alumíniumhuzalokból álló kábelt a Nemzetközi Űrállomásra decemberben küldött Kotonori-6 japán teherűrhajóMegsemmisült a Progressz teherszállító űrhajó. ból bocsátották volna ki. A JAXA tudósai és egy halászhá"Beköltözött" gazdája házába a ló. t gyártó japán vállalat által fejlesztett kísérleti rendszer azonban nem tudta működésbe hozni a kábelt még az előtt, hogy a Nemzetközi Űrállomásról január 28-án levált japán teherűrhajó hétfőn visszatért a Föld légkörébe.

urszemet-5A Konotori személyzet nélküli teherűrhajó (Forrás: ESAMegkezdte működését az EU saját GPS rendszere, a Galileo. )

urszemetForrás: JAXA

“Úgy véljük, hogy a kábel nem tudott működésbe lépni. Az űrszemét eltakarítását célzó technológiaMegkezdte működését az EU saját GPS rendszere, a Galileo. még a kezdeti szakaszában van” – hangoztatta Inue Kojcsi projektvezető. A japán tudós hozzátette, hogy az űrkutatási hivatal folytatni fogja erőfeszítéseit arra, hogy a különleges technológiát használhatóvá tegye.

A japán űrkutatási hivatalt az elmúlt hónapokban több kudarc is érte, január 15-én felbocsátották a világ legkisebb űrrakétáját, amely műholdat állított volna Föld körüli pályára, ám a rakétaFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. a tengerbe zuhant. Múlt év februárjában felbocsátották a Hitomi röntgenteleszkópos csillagászati kutatóműholdat, ám már márciusban megszakadt vele a kapcsolat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!