Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára a földtörténet eddigi tömeges kihalásai

Komoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára, különösen a természetvédelmi erőfeszítésekre vonatkozóan a földtörténet eddigi tömeges kihalásai – figyelmeztetnek a kutatók. A Nature Communications című folyóVisszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas a duzzasztógátak építése miatt. iratban közölt tanulmány készítői a Pangea nevű szuperkontinens – amelyből a lemeztektonikai mozgások révén kivált minden mai kontinensNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. – biológiai sokféleségének hosszú távú változásait elemezték – írja a BBC.

Forrás: Mauricio Antón/Public Library of Science/PLoS Biology

A szakemberek csaknem 900 olyan állatfajt követtek nyomon, amely nagyjából a 260 millió és 175 millió évvel ezelőtti időszakban élt. Ebben a periódusban két tömeges kihalás50 éven belül soha nem látott mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai. is végbement, és megjelentek az emlősök, a dinoszauruszok, a krokodilok és a teknősAz állatkerttől 140 méterre találták meg a két hete megszökött óriásteknőst. ök. A mintegy 252 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász kor határán bekövetkezett nagy kihalásnak nevezett eseményről úgy tartják, hogy a szárazföldi fajok 70 százalékának a kipusztulásához vezetett.

Forrás: Nature Communications

Az egyik legelterjedtebb állat ekkortájt a Lystrosaurus, az emlősök egy korai rokona volt, amely a mai Oroszország, KínaA Kelet Csipkerózsikája - a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő. , India, AfrikaMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. és Antarktisz106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. területén élt. A Lystrosaurus-fosszíliák azt sugallják, hogy ez a szárazföldön élő, növényevő gerinces uralta a Földet, miután sok más állat kipusztult. Minden egyes tömeges kihalást követően bolygószerte ugyanolyan új fajok bukkantak fel és váltak egyeduralkodóvá évmilliókig.

Forrás: Victor O. Leshyk/ncsu.edu

A tanulmányt vezető David Button, a Birminghami Egyetem munkatársa szerint akárcsak az emberiség50 éven belül soha nem látott mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai. történetének, úgy a földtörténet eseményei is fontos tanulságokkal szolgálnak a jelenkor számára és a jövőre nézve is. “A múlt tanulsága az, hogy a tömeges kihalásoknak a fajveszteségen túl is óriási a hatásuk” – magyarázta a szakember.

A kutatók szerint a fosszíliákból nyert információk segíthetik a jelenkori természetvédelmi erőfeszítéseket. Mint hangsúlyozták, ez azért is különösen fontos, mert a vadállatokRagaszkodó állatok, akik sokkal jobban alszanak a kedvenc játékukat ölelve. természetes élőhelyeinek elpusztítása, a túlvadászat, a környezetszennyezésA világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. , az éghajlatváltozás és az invazív fajok terjedése miatt a bolygón jelenleg a hatodik tömeges kihalás zajlik, amelynek valószínűleg az előzőekhez hasonló következményei lesznek.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman
Forrás: International Animal Rescue
Cikkajánló: Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!