Kőkorszaki használati tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccserekből

Évezredekkel ezelőtt NorvégiaLesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában. hegyeiben elhagyott nyílvesszők, egyujjas kesztyűk, cipők és egyéb tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccserekSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. nek köszönhetően. Hétezer évvel ezelőtt sokkal enyhébb volt az éghajlat bolygónkon, a globális felmelegedésnek köszönhetően Norvégia déli részén a gleccserek ismét olvadni kezdtek.

Olvadó gleccserek
Fotó: wikipedia

A gleccserLesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában. -régészet lassan az archeológia új ágává növi ki magát, a terület művelői rendszeresen szerveznek konferenciákat, novembertől pedig saját folyóiratot, a Journal of Glacial Archaeology című tudományos kiadványt jelentetnek meg – olvasható a Science Nordic című hírportálon.

Olvadó gleccserek
Briksdal gleccser, Norvégia (Fotó: wikipedia)

“Elméletileg újabb jégkorszak küszöbén kellene állnunk, ehelyett az elmúlt húsz évben azt tapasztaltuk, hogy minden nyáron leletek sokasága szabadul ki a jégGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. fogságából” – magyarázta Lars Pilo norvég régész, aki az elmúlt ásatási szezonban négyszáznál több tárgyi emléket tárt fel. Az egyik legértékesebb leletBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. a vaskorból származó apró fanyelű kés volt.

Olvadó gleccserek
Fotó: Oppland County

Mint kifejtette, sokszor találnak vadászeszközöket, de szép számmal kerülnek elő cipők, kesztyűk is. A régészeknek igyekezniük kell, hogy gyorsan összeszedjék és konzerválják a leleteket, amelyeket a jég évezredeken át megőrzött, de az időjárás hatására gyorsan az enyészetté válhatnak. “A leleteknek köszönhetően rengeteg új információt szerezhetünk a régmúlt korok emberének életmódjáról” – fogalmazott Lars Pilo.

gleccser-regeszetFotó: Museum of Cultural History

Forrás: MTI, sciencenordic.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!