Kivételesen jó állapotú fosszília mesél egy őskori páncélos hüllő életéről

Egy kivételesen jó állapotban fennmaradt fosszíliaA világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik. segíti a kutatókat abban, hogy új információkat nyerjenek egy, a közép triász korban élt páncélos hüllőről. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a fosszília azért rendkívül különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. , mert az állat teljes csontvázEgy gyilokmadár 3,5 millió éves csontváza került elő Argentínában. át tartalmazza, ami azt jelenti, hogy a kutatók most először jutnak részletes információkhoz az Eusaurosphargis dalsassoi nevű teremtmény felépítéséről és életmódjáról – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A leletEgy gyilokmadár 3,5 millió éves csontváza került elő Argentínában. mindössze 20 centiméter hosszú, ami azt jelenti, hogy egy fiatal példány maradványait találtak meg. Az Eusaurosphargis testének nagy részét páncélszerű pikkelyVeszély esetén kiugrik a bőréből egy Madagaszkáron felfedezett gekkófaj. borította, és az állat mindkét oldalán tüskék futottak végig, hogy megóvják a ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. któl. A ma élő armadilló-gyíkoknak vagy páncélos tobzosfarkú gyíkoknak, amelyek Afrikában honosak, nagyon hasonló a megjelenésük, annak ellenére, hogy nem állnak közeli rokonságban az Eusaurosphargis-szal.

Eusaurosphargis dalsassoi (Forrás: Dr. Torsten Scheyer; Palaeontological Institute and Museum, University of Zurich)

A svájci Davostól délre fekvő Ducanfurgga területén felfedezett lelet nem az első Eusaurosphargis-fosszília, amely a tudósok szeme elé került. A fajról már 2003-ban született tudományos leírás, amely egy Olaszországban feltárt fosszília alapján készült. A leletet halak és tengeri hüllők megkövesedett maradványai mellett fedezték fel, amiből a kutatók arra következtettek, hogy az Eusaurosphargis is vízi élőlény volt.

A most felfedezett példány csontváza azonban nem utal áramvonalas testre, és az állat karjai, lábai és a farka sem módosultak az úszáshoz. Mindez arra utal, hogy a hüllő a legnagyobb valószínűség szerint, amennyire csak tudott, alkalmazkodott a szárazföldi élethez, annak ellenére, hogy a legközelebbi rokonai egytől-egyig a vízben éltek.”Úgy véljük, hogy ez az egyed valahonnan, például a partról belesodródhatott a vízbe, ahol lesüllyedt a tengerfenékre, később betemette az üledék és végül megkövesedett” – mondta James Neenan, az Oxfordi Egyetem Természettudományi MúzeumMegsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben. ának kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

Forrás: Beat Scheffold; Palaeontological Institute and Museum, University of Zurich


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!