Kincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró

Második világháborúMásodik világháborús kódolókészülékre bukkantak kincsvadászok egy német erdőben. s, ritkaEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. náci tengeralattjáró roncsA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. át találták Dánia vizeiben, a Skagerrak tengerszorosban. “Ez egy nagyon különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. tengeralattjáró. Ez volt a legmodernebb ilyen jármű, amelyet a németek a háború során építettek. Túlmutatott saját korán” – mondta a Jütlandi Haditengerészeti MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. igazgatója.

Forrás: NASA Goddard Space Flight Center/flickr 

A múzeum kutatói megvizsgálták és feltérképezték az Északi-tengerben lévő roncsot. A tengerfenék szkennelése során tűnt fel az U-3523-as jelű, XXI típusú tengeralattjáró Skagentől 10 tengeri mérfölddel északra – közölte az intézmény.

A tengeralattjáróA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. t 1945. május 6-án, két nappal az európai háború vége előtt süllyesztette el egy brit repülőgépBemutatták a világ legnagyobb repülőgépét. . Egy nappal korábban már kapituláltak a németA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. csapatok Dániában, Észak-Németországban és Hollandiában, ezért a szakértők úgy vélik, hogy a tengeralattjáró nem hadi bevetésen volt, hanem éppen menekült.

XXI típusú U-3008-as tengeralattjáró (Forrás: Wikimedia Commons)

A háború után az a hír járta, hogy a nácik tengeralattjáróik fedélzetén értékes rakománnyal, például arannyal és festményekkel megrakodva Dél-AmerikaÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. irányába menekültek. De azt, hogy e tengeralattjáró utolsó útjának célja is ez lett volna, senki sem tudja biztosan.  Nem tudni azt sem, hogy a fedélzeten voltak-e értéktárgyak vagy olyan utasok, akik nem tartoztak az 58 fős legénységhez – közölte a múzeum. Egyelőre nem tervezik, hogy ezen kérdések megválaszolása érdekében felhozzák a tengeralattjárót a 123 méteres mélységből.

A háború során csak két XXI típusú tengeralattjárót vetettek be: a másik Bremerhavenben van kiállítva. Ezek az első nagyobb tengeralattjárók, amelyek egy akkor újonnan alkalmazott technológiának köszönhetően tovább voltak képesek víz alatt maradni. A múzeum szerint a most felfedezett jármű megállás nélkül eljuthatott volna Dél-Amerikába.

 XXI típusú U-hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. k és egy Type VII U-hajó (Forrás: Wikimedia Commons/uboataces.com)

A dán partok előtt meglehetősen kényelmetlen pozícióban fekszik a jármű: orra a homokba ágyazódott, fara húsz méternyire kiemelkedik a tengerfenékből. Mindössze 9 tengeri mérföldre található attól a helytől, melyet a brit harci repülők egykor megadtak a kilövés helyszíneként. A haditengerészeti múzeum eddig 450 roncsot talált az Északi-tengerben és a Skagerrakban, köztük három brit és kilenc német tengeralattjárót.

Forrás: Sea War Museum Jutland
Forrás: Sea War Museum Jutland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!