Kína elkezdte lerombolni a világ legnagyobb buddhista települését

Hatalmas pusztítást készülnek végrehajtani a kínai hatóságok a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. buddhistaShwedagon Paya - aranyozott buddhista szentély . településén, miután a kormány elrendelte, hogy a tibeti Larung Gar városBagan, az ezer templom vidéke Myanmarban. ának méretét legalább a felére kell csökkenteni 2017 szeptemberére. A rendelkezés értelmében több ezer épületet fognak elbontani. A híres kolostorvárost és akadémiát 1980-ban alapították egy 4000 méteres magasságban elterülő völgyben, melyet mára benépesítettek a szerzetesekWat Lan Kuad - milliónyi sörösüvegből épült buddhista kolostor. aprócska házikóikkal. Az akadémia a buddhizmusShwedagon Paya - aranyozott buddhista szentély . egyik legnagyobb és legfontosabb központjává vált. Larung Gar több mint tízezer szerzetes23 éve él egy sziklaoszlop tetején egy grúz szerzetes. otthona, ezt tartják a világ legnagyobb buddhista lakóközösségének. Larung Gar a tibeti szerzetesek és szerzetesnők oktatásának legfontosabb intézménye.

Larung Gar
Fotó: flickr/BODHICITTA

Larung Gar
Fotó: flickr/BODHICITTA

A buddhista központ Sêrtar megyében található, a Larung völgyben. Ez a terület kínai fennhatóság alatt áll, Szecsuán tartományhoz tartozik. 2001-ben a tartományi önkormányzat már megpróbálta irányítása alá vonni Larung Gart: rendőrökkel és buldózerekkel érkeztek, hogy lerombolják az épületeket. Az erről készült beszámolók hatalmas felháborodást váltottak ki világszerte. Ezt követően elálltak a tervtől, most azonban ismét veszélyAz utastéri wifin keresztül sebezhetőek az utasszállító repülőgépek. fenyegeti Larung Gart, ugyanis a Free TibetMagassági rekorderek . nevű szervezet szerint már több házat is ledózeroltak. A hatóságok elsősorban településrendezési indokokkal magyarázzák a lépést.

Larung Gar
Fotó:Free Tibet

A helyiek ismeretei szerint három oka van a bontásokkal járó “településrendezésnek”. Az egyik, hogy ha nagyobb eseményeket tartanak, nincs egyetlen tér sem, ahol összegyűlhetnek az ott élők. A második, hogy tűz esetén a jelenlegi körülmények között a tűzoltók nem tudják megközelíteni őket. A harmadik, hogy a túlzsúfolt település mindenféle építészeti terv nélkül született. Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó megyei tisztségviselő telefonon azt mondta, hogy nem lerombolják az ottani építményeket, hanem csak “felújítják” azokat.

Larung Gar
Fotó:Free Tibet

A hatóságok szerint azért van szükség a bontásra, mert a terület túlzsúfolt, viszont Human Rights Watch (HRW) szerint erre a problémára inkább jelentene megoldást, ha engedélyeznék új épületeket építését, melyet most törvény tilt. Az egyik legismertebb emberi jogi szervezet közleményben szólította fel a kínai kormányt, hogy hagyjanak fel a kolostorváros lerombolásának tervével.

“A kínai hatóságoknak nem lenne szabad megszabniuk, hogy mekkora lehet egy kolostorA világ 5 nehezen megközelíthető kolostora. vagy egy egyéb vallási intézmény mérete, ellenben el kellene fogadniuk, hogy mindenkinek joga van a vallásszabadságra, illetve a saját vallásTop 10 látnivaló Tibetben. ának gyakorlására” – mondta Sophie Richardson, a civil szervezet egyik vezetője. Hozzátette: “Ha a helyi hatóságok úgy vélik, hogy Larung Gar túlzsúfolt, akkor erre egyszerű a megoldás: lehetővé kell tennie a tibetieknek, illetve más buddhistáknak, hogy újabb kolostorokat építhessenek”.

Larung Gar
Fotó: flickr/BODHICITTA

Larung Gar
Fotó: flickr/BODHICITTA

A rendelkezés kritikusai szerint csupán ideológiai hadviselésről van szó. KínaLuxuslakásokat épít szülőfaluja lakói számára egy kínai milliárdos. a szerves részének tartja Tibetet, és annak elfoglalása óta a buddhizmus szigorú korlátozásán munkálkodik. A tervek szerint a jövőA jövő vasúti közlekedése: átszállás egy mozgó vonatra. ben maximum ötezer ember élhetne Larung Garban és kormányzati tisztviselők fogják vezetni. Larung Gar lakói közösen hoznak döntést mindenről és mindenfajta hierarchiát elutasítanak.

Larung Gar
Fotó: Wikipedia/Chensiyuan

Larung Gar
Fotó: flickr/Valerian Guillot


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!