Kilenc év után célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója

Kilenc év, 700 millió dollár, négymilliárd kilométer: a NASAÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. Plútó-missziója célegyenesbe ért, de a küldetés legizgalmasabb pillanatai még csak most következnek. A New HorizonsÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. űrszonda 2015. július 14-én a tervek szerint megközelíti a PlútóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. t, és részletes vizsgálatnak veti alá a törpebolygóJég jelenlétére utalnak a Ceres törpebolygón észlelt nagy földcsuszamlások. t és holdjait. A National GeographicÍgy tudták egyetlen képben megörökíteni a világ egyik legnagyobb fáját. Channel aznap egy különkiadásban mutatja be a történelmi jelentőségű űrprogramot, a kezdetektől egészen a törpebolygó kockázatos végső megközelítéséig!

New Horizons

A NASA és a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának tudósai évekkel ezelőtt hatalmas célt tűztek ki maguk elé: elhatározták, hogy egy szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. segítségével pontos adatokat gyűjtenek és jó minőségű fotóNational Geographic fotópályázatának nyertesei. kat készítenek a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. peremén keringő PlúA Csontváz-tó rejtélye. ról, arról a misztikus és ismeretlen törpebolygóról, melyről még a HubbleMosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp. űrtávcső tükrei sem tudtak érdemleges információt szolgáltatni. Mivel a Plútó alaposabb megismerésével az egész galaxisMosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp. titkaihoz is közelebb juthatunk, a világ ezekben a napokban feszülten várja, hogy a New Horizons űrszondaElhaladt a Plútó mellett a New Horizons űrszonda. július 14-én a Plútó közelébe érjen.

A Plútó végső megközelítésekor, a szonda sebessége a törpebolygó gravitációs tere hatására várhatóan eléri a 14 km/s-ot. Ez azt jelenti, hogy a New Horizons műszereinek kevesebb mint két órájuk lesz a Plútó fényképezésA nap képe - flamingót formáló flamingók. ére, feltérképezésére, légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. ének és földtani viszonyainak vizsgálatára. Ilyen sebesség mellett a legkisebb számítási hiba is katasztrófális következményekkel járhat, de a szonda irányítói bizakodóan várják a törpebolygó végső megközelítését.

New Horizons

A National Geographic ChannelElefántcsont-hadurak - orvvadászok nyomába ered az oknyomozó riporter. A Plútó vonzásában című különkiadása ezt a nem mindennapi küldetést követi nyomon és mutatja be meglepő részletességgel. Ám mindemellett Jason Silva műsorvezető érdekes tények sokaságával is megismerteti a nézőket. Az expedíció tudományos hátterén túl többek közt megtudjuk, hogy ki és mikor fedezte fel a Plútót; hogy Walt Disney-t miért fogta meg annyira az égitest, hogy még egy rajzfilmfigurát is elnevezett róla; és hogy a Nemzetközi CsillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászati Unió – a közvéleményt alaposan felingerelve – miért fosztotta meg a Plútót bolygó státuszától.

A Plútó vonzásában című filmet július 14-én 23 órakor mutatja be a National Geographic Channel.

New Horizons

Érdekességek a Plútóról:

  • A mérések szerint a Plútó az elmúlt húsz évben folyamatosan távolodott a Naptól, tengelyferdesége pedig egyre nagyobbá vált. Ez utóbbinak köszönhetően ma már vannak olyan részei, ahonnan sose látni a Napot.
  • A Plútón két tényező befolyásolja az évszakokat: az egyik a Naptól való távolság, ami a keringési pálya excentricitása miatt az év során nagy mértékben változik; a másik pedig a törpebolygó tengelyferdesége, melynek köszönhetően hol az egyik, hol a másik pólus részesül nagyobb mennyiségű napfényben.
  • A tudósok szerint a Plútó légköre hol kitágul, hol összeszűkül, attól függően, hogy a törpebolygó éppen hol jár keringési pályáján.

New Horizons

  • A Plútót – az általa az iskolában akkoriban megismert alvilági istenség után – egy 11 éves angol kislány, Venetia Burney nevezte el a Lowell Obszervatórium nyilvános pályázatának keretében.
  • A Plútót a tudósok az egyik legizgalmasabb bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. nak tartják távolisága és ismeretlensége miatt. A Plútón olyan hideg uralkodik, hogy kezünk, ha a felszínén járva óvatlanul beleütnénk valamibe, darabjaira törne.
  • A Plútó megfigyelése igen időigényes folyamat, lévén egy plútói év körülbelül 250 földi évnek felel meg.

New Horizons

Forrás: National Geographic Channel 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!