Kihalás fenyegeti a világ legkisebb cetfaját

Kihalás fenyegeti a világ legkisebb cetfaját, a kaliforniai disznódelfint – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWFNepálban tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma. ) MTI-nek küldött közleményéből. A WWF frissen publikált elemzése szerint a tengerAlga invázió a Sárga-tengeren. pandájának is nevezett cetfajból (Phocoena sinus) napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn, ezek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. A vaquitának is nevezett, mindössze egy-másfél méteresre megnövő, nagyjából 40 kilogrammos delfinekHatalmas delfincsapat csatlakozott egy hajóhoz a kaliforniai partok közelében. fennmaradásáért a szervezet azonnali, kollektív fellépést sürget.

Fotó: Paula Olson/NOAA

A WWF szerint a mexikóMár csak 22 kaliforniai disznódelfin él a világon - ádáz harc folyik a megmentésükért. i, az amerikai és a kínai kormány együttes, összehangolt cselekvésére van szükség a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlősének megóvásáért. A kaliforniai disznódelfineket leginkább az egyenes vonalban kifeszített, úgynevezett kopoltyúhálók használata fenyegeti. Bár két évre betiltották Mexikóban, a helyi halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászok többsége a használatukat, ráadásul az ideiglenes tilalmat május végén feloldják. A kopoltyúhálós halászatVédett cetcápát fogtak ki a tudatlan kínai halászok. 2011 és 2016 között a vaquitapopuláció 90 százalékos csökkenését okozta.

Fotó: Paula Olson/NOAA

“Nincs még 60 éve, hogy felfedeztük a kaliforniai disznódelfint, de az emberek már most a kihalás szélElőször sikerült észlelni a Marson fújó szelek hangját. ére sodorták. Rendkívül alacsony egyedszámuk azt mutatja, hogy a faj és élőhelye megmentésére tett erőfeszítéseink kevésnek bizonyultak. Ha nem teszünk azonnali, határozott lépéseket, örökre elveszíthetjük a vaquitát” – mondta Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója.

Fotó: Paula Olson/NOAA

A WWF felszólította a mexikói kormányt, hogy állandó jelleggel tiltsa meg a kopoltyúhálók használatát és távolítson el minden elszabadult hálódarabot, hogy a delfinek ne akadhassanak bele, valamint készítsen átfogó stratégiát arra, hogy milyen alternatív felszerelésekkel láthatják el a halászokat. A faj megmentéséért Leonardo DiCaprioÚj környezetvédelmi világszervezet létrehozásán dolgozik Leonardo DiCaprio. Oscar-díjas színész, a WWF amerikai kuratóriumi tagja is kiállt, aki közösségi portálokon buzdítja az embereket arra, hogy a WWF oldalán át kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.

Enrique Pena Nieto a Twitteren válaszolt a filmsztárnak: “Köszönöm Leonardo DiCapriónak és a WWF-nek, hogy segítenek felhívni a figyelmet a vaquiták helyzetére. Mexikó mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a faj kihalását. A mexikói haditengerészetElpusztultak az ukrán haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinjei. járőrhajói nagy erőkkel felügyelik a disznódelfinMár csak 22 kaliforniai disznódelfin él a világon - ádáz harc folyik a megmentésükért. élőhelyét, a védett zóna nagyságát az eredeti háromszorosára növeltük”.

A disznódelfinEmberi szavakat tanult meg utánozni egy kardszárnyú delfin. úgynevezett járulékos fogásnak, vagyis nem szándékos zsákmánynak számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. fajra, a totoaba halra halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet. A WWF arra szólítja fel az Egyesült Államokat és Kínát, hogy működjenek együtt Mexikóval a totoaba halból készült termékek illegális kereskedelmének megfékezéséért.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!