Kiderült, miért lesz szinte az összes tengeri teknős nőstény

Nemcsak az óceánok melegedése, hanem a talajnedvesség is befolyásolhatja a tengeri teknősPiacon árult tengeri teknősöket vásárolnak, hogy visszaengedjék őket az óceánba. ök nemét – írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. Az ausztrál Nagy-korallzátonyTucatnyi gyönyörű szigetet kellett lezárni patkányinvázió miatt Ausztráliában. északi térségében élő tengeri teknősökA tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot. új egyedeinek 99 százaléka nőstény, mindezt a klímaváltozásMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. okozta óceánvíz-melegedés számlájára írta az amerikai és ausztrál kutatók január elején megjelent tanulmánya.

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ), valamint az ausztrál környezet- és örökségvédelmi minisztérium kutatói szerint a hím teknősökVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. száma az elmúlt két évtizedben kezdett rohamosan csökkenni. A kutatók szerint az északi populáció “teljes elnőiesedése” már a “közeljövőben bekövetkezhet”.

Forrás: Wikipedia/Brocken Inaglory

A FloridaSzükségállapotot rendeltek el Floridában az emberekre is veszélyes algavirágzás miatt. Atlantic University (FAU) tudósai hasonló eredményre jutottak a délkelet-floridai tengeri teknősök populációit vizsgálva. Az egyetem tudósai 2002 óta vizsgálják Palm Beach County térségének tengeriteknős-populációját és azt állapították meg, hogy a fiókák között 97 és 100 százalék közötti a nőstények aránya.

A nedvesség hatással van a fészek mikroklímájára, így a nemek eloszlására is. A nedvesebb táptalaj hím, a szárazabb nőstény fiókák kifejlődéséhez vezet – derült ki a Zoology tudományos-folyó A vörösbe fordult Liaohe-folyó . iratban publikált tanulmányból. Ez az első tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. , amely bemutatja, hogy a nedvesség hogyan hat a teknősembrió nemi fejlődésére. A modellkísérletekhez egy hímekre jellemző molekulát, a Sox9 jelűt használták jelzőanyagként, amely tengeri és édesvízi teknősökben a hímekre jellemző nemi szerv növekedését jelzi.

Forrás: Wikimedia Commons/National Park Service South Florida/Caribbean Network
Forrás: Wikimedia Commons/Wildlifeppl /COTERC

A kísérletek során a vörösfülű ékszerteknős tojásait keltették különböző hőmérsékleteken és eltérő nedvességű talajmintákban. Megállapították, hogy a leghűvösebb és a legnedvesebb feltételek mellett 100 százalékban, a legmelegebb és legszárazabb körülmények között 42 százalékban fejlődtek hímek a tojásokban. A kísérletekből kiderült, hogy az embriók fejlődésük első felében a hőmérsékletre, a második felében talaj nedvességre érzékenyebbek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!