Kiderítették, honnan származhat az első csillagközi bevándorló

Megtalálták az OumuamuaElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. üstökös lehetséges származási helyeit: négy olyan jelöltet is találtak kutatók, ahonnan az Oumuamua, a NaprendszerNégy és fél milliárd éves meteoritot találtak Hollandiában. egy éve felbukkant első „csillagközi bevándorlója” származhat. A kutatók négy olyan törpe csillagot azonosítottak, melyeket lehetséges jelöltként tartanak számon.

A szakértők ehhez visszakövették a szivar alakú égitest röppályáját. A számítások többek között egy három hónappal ezelőtti új felfedezésnek köszönhetően váltak lehetségessé – közölte a heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet. Ekkor jöttek rá a tudósok arra, hogy az Oumuamuából időnként gázok távoznak, amelyek hatása nagyon gyenge rakétameghajtáshoz hasonlatos. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy kiszámolják a test röppályáját – közölték a tudósok az Astrophysical Journal című szaklapban.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A Coryn Bailer-Jones vezette kutatócsoport egy 1,3 milliárd csillagra vonatkozó adathalmazt elemzett ki. Az adatokat az Európai ŰrügynökségTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. (ESA) Gaia missziója során gyűjtötték. Többek között azt is megállapították, mekkora hatással volt más csillagok vonzóereje a csillagközi objektum röppályájára. A kutatócsoport 6,3 millió évre követte vissza az Oumuamua útját. Mind a négy törpe csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot.

A keresés azonban még nem zárult le: 2021-ig még részletesebb adatokat hoznak nyilvánosságra újabb több millió csillagról, amelyek pontosabb információval szolgálhatnak a nyolcszáz méter hosszú Oumuamua eredetéről.

Forrás: ESA/ATG medialab; ESO/S. Brunier
Forrás: ESO

A HawaiiAkár évekig is eltarthat a Kilauea vulkán kitörése. Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, azaz hawaii nyelven „elsőként érkező távoli üzenetnek” nevezték el az égitestet. Ezt tartják a tudósok az első olyan ismert üstökösnek, amely egy másik csillag körüli bolygóÚjabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler. rendszerből érkezett a Naprendszerbe.

Forrás: ESA/HubbleMosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp. , NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. , ESO, M. Kornmesser

Felfedezése után mintegy 2,5 hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből.

Az eleinte aszteroidaként kezelt Oumuamuát júniusban hivatalosan is üstökösnek nyilvánították. A kutatók azért gondolták róla, hogy aszteroidaHatalmas aszteroida halad el a Föld mellett. , mert nem találták nyomát az üstökösökre jellemző gáz- és porcsóvának, de a pályája mégiscsak arra utal, hogy üstökös, csak éppen nem igazán aktív.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!