Kiderítették, honnan származhat az első csillagközi bevándorló

Megtalálták az OumuamuaElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. üstökös lehetséges származási helyeit: négy olyan jelöltet is találtak kutatók, ahonnan az Oumuamua, a NaprendszerNégy és fél milliárd éves meteoritot találtak Hollandiában. egy éve felbukkant első „csillagközi bevándorlója” származhat. A kutatók négy olyan törpe csillagot azonosítottak, melyeket lehetséges jelöltként tartanak számon.

A szakértők ehhez visszakövették a szivar alakú égitest röppályáját. A számítások többek között egy három hónappal ezelőtti új felfedezésnek köszönhetően váltak lehetségessé – közölte a heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet. Ekkor jöttek rá a tudósok arra, hogy az Oumuamuából időnként gázok távoznak, amelyek hatása nagyon gyenge rakétameghajtáshoz hasonlatos. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy kiszámolják a test röppályáját – közölték a tudósok az Astrophysical Journal című szaklapban.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A Coryn Bailer-Jones vezette kutatócsoport egy 1,3 milliárd csillagra vonatkozó adathalmazt elemzett ki. Az adatokat az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) Gaia missziója során gyűjtötték. Többek között azt is megállapították, mekkora hatással volt más csillagokLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. vonzóereje a csillagközi objektum röppályájára. A kutatócsoport 6,3 millió évre követte vissza az Oumuamua útját. Mind a négy törpe csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot.

A keresés azonban még nem zárult le: 2021-ig még részletesebb adatokat hoznak nyilvánosságra újabb több millió csillagról, amelyek pontosabb információval szolgálhatnak a nyolcszáz méter hosszú Oumuamua eredetéről.

Forrás: ESA/ATG medialab; ESO/S. Brunier
Forrás: ESO

A HawaiiÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, azaz hawaii nyelven „elsőként érkező távoli üzenetnek” nevezték el az égitestet. Ezt tartják a tudósok az első olyan ismert üstökösnek, amely egy másik csillag körüli bolygóÚjabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler. rendszerből érkezett a Naprendszerbe.

Forrás: ESA/HubbleMosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp. , NASABizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. , ESO, M. Kornmesser

Felfedezése után mintegy 2,5 hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből.

Az eleinte aszteroidaként kezelt Oumuamuát júniusban hivatalosan is üstökösnek nyilvánították. A kutatók azért gondolták róla, hogy aszteroidaHatalmas aszteroida halad el a Föld mellett. , mert nem találták nyomát az üstökösökre jellemző gáz- és porcsóvának, de a pályája mégiscsak arra utal, hogy üstökös, csak éppen nem igazán aktív.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!