Kiderítették, hogy mi okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket

Egy távoli törpegalaxisHatalmas "szellemgalaxist" fedeztek fel a Tejútrendszer peremén. okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket egy új kutatás szerint. Meglepő, hogy egy ilyen kicsi galaxisMegtalálták az egyik legfényesebb galaxist, amely ezerszer fényesebb, mint a Tejútrendszer. ilyen erős kitöréseket idézzen elő – közölte munkatársaival együtt Shami Chatterjee, az amerikai Cornell Egyetem kutatója. Eredményeiket a Nature című tudományos lapban és az Amerikai CsillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászati Társaság (AAS) éves ülésén mutatták be a texasi Grapevine-ban.

torpegalaxis

A kép illusztráció – az NGC 4449 szabálytalan törpegalaxis (Forrás: Wikipedia/NASAHárom új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. , ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , A. Aloisi (STScI/ESA), and The Hubble Heritage(STScI/AURA)

A csillagászok mindössze tíz éve ismerik az úgynevezett rövid vagy gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts, FRB). Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, melyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton. Forrásukról számos elmélet született: a villanások két neutroncsillagKülönleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül. összeolvadásából vagy nagy tömegű feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukaktól származhatnak. Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket.

Chatterjee és munkatársai minden korábbinál nagyobb pontossággal vizsgálták meg azt az egyetlen régiót, ahol ismételten ilyen rádióhullámokat észleltek. Az új-mexikói Karl G. Jansky Nagyon Nagy Antennarendszer (JVLA) antennáit irányították az égbolt azon része felé, ahol 2012 novemberében, majd két év múlva ismételt rádiókitörést észleltek. A 27 összekapcsolt antenna összesen kilenc villámot rögzített. Ennek köszönhetően 200-szor pontosabban határozták meg az első regisztrált kitörés (tudományos nevén FRB 121102) helyét. Újabb vizsgálatokkal a pontosságot ismételten a tízszeresére sikerült növelni.

antennarendzserKarl G. Jansky Very Large Array (Fotó: Wikipedia/Hajor)

A vizsgálatok szerint a rádiókitörések forrásának helyszínén egy gyenge, tartós rádióforrással rendelkező kis törpegalaxis van, amely hárommilliárd fényévFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. távolságra található a Földtől. A kitöréseknek tehát különösen erősnek kell lenniük, mivel ilyen nagy távolságból is mérhetőek. Egyelőre még csak találgatni lehet azt, hogy milyen folyamat eredményezhet egy törpegalaxisban egy ilyen erős rádiókitörést.

“Ebben a törpegalaxisban olyanok a körülmények, hogy a Tejútrendszerben lévőknél jóval nagyobb tömegű csillagok is keletkezhetnek benne, és elképzelhető, hogy egy ilyen összeomlott csillag maradványai állhatnak a kitörések hátterében” – feltételezi Jason Hessels, az Amszterdami Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

radiokitores

A kitöréseket egy szélsőségesen nagy tömegű fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. is okozhatja, amely elnyeli a környezetében lévő anyagot, bár ilyen hatalmas fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. általában nem jönnek létre törpegalaxisban. Egy 2015-ös rádiókitörésRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. vizsgálatakor a kutatók a jelenség forrásaként egy hatmilliárd fényévre lévő nagy, elliptikus galaxist jelöltek meg. Az ilyen galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. középpontjában rendszerint megtalálható egy-egy gigantikus fekete lyukHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. . Michael Kramer, a bonni Max Planck Intézet akkori vizsgálatának vezetője szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a különböző kitöréseknek más-más lehet az eredete. A csillagászok reményei szerint további vizsgálatok és újabb rádiókitörések felfedezése választ ad a kérdésekre.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!