Kezdetét vette a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Kezdetét vette a nagyszabású Ocean CleanupMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladékA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. nagy részét. A San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indult el egy hajó az első nagy műanyagszedővel a nagy csendes-óceáni szemétszigetAz eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget. (Great Pacific Garbage Patch) irányába.

A rendszer ötletgazdája a mindössze 24 éves Boyan SlatMegtisztulhatnak az óceánok - elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése. , aki az után szentelte életét az óceánok megtisztításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyaghulladékot látott, mint halat. A holland férfinak az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia, amelynek célja, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől.

Forrás: The Ocean Cleanup

A tisztí5 különleges mélyedés a Földön. rendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyagcső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlényekSeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. val összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. berendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétszigetTengervízben lebomló műanyagot hoztak létre kínai tudósok. 50 százalékát lehet felszámolni. A System 001 elnevezésű tisztítórendszer főpróbájára, a Csendes-óceánSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. északi részén, Kalifornia és HawaiiEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. között kerül sor, egy olyan ponton, ahol a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. öt legnagyobb áramlata közül az egyik miatt hatalmas mennyiségű műanyagKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. halmozódik fel.

Forrás: The Ocean Cleanup
Forrás: The Ocean Cleanup

A jövőben Slat és kollégái 60 ilyen berendezéssel akarják megtisztítani a vizeket a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől. Gerhard Herndl, a Bécsi Egyetem tengerbiológusa az Ocean Cleanup egyik tudományos tanácsadója szerint bárA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. a projekt fő része a környezetszennyezéssel való szembeszállás, de már most nagyon sikeres a figyelemfelkeltésben.

Boyan Slat biztosan hozzájárult ahhoz, hogy az emberekben tudatosodott a probléma” – emelte ki.

Forrás: The Ocean Cleanup

A szakértő elmondta, hogy a csendes-óceáni nagy szemétsziget a róla közvetített képpel ellentétben nem egy kompakt szemétsziget, amelynek méretét többé-kevésbé csökkenteni lehet. Herndl tavaly egy német kutatóhajóEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. val kiutazott az áramlathoz. Elmondása szerint bár nem összefüggő felhalmozódásról van szó, a szakértők becslései szerint csak ezen a területen 1,8 billió műanyagdarab úszik a vízben.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org

Az élővilágot nem zavarja nagy mértékben a tisztítóberendezés. Herndl szerint csak nagyon kevés organizmus van, amely kizárólag a vízfelszín közelében mozog. Ezeket a tengeri csigákat, medúzákat vagy állati planktonokat természetesen begyűjtik a műanyag szeméttel együtt. A nagy tengeri élőlényeknek azonban rengeteg lehetőségük van arra, hogy kikerüljék a szemétszűrőt.

Forrás: The Ocean Cleanup
Forrás: The Ocean Cleanup

Herndl hangsúlyozta: biztos, hogy a Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés. Kritikusok azonban azt sérelmezik, hogy a projekt csak azokat a szemétdarabokat távolítja el, amelyek többé-kevésbé a felszínen lebegnek. Attól tartanak, hogy ennek következtében kevesebb figyelmet szentelnek a mélyebb tengeri rétegekben úszó nagyobb műanyagoknak vagy a mikroműanyagoknak.

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Boyan Slat explains the challenges ahead of System 001

[5 days to launch] Boyan Slat shares the three biggest challenges ahead of the launch of the world’s first ocean cleanup system.

Közzétette: The Ocean Cleanup – 2018. szeptember 3., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!