Készülnek az amerikai Hold-bázis tervei

Az amerikai űrkutatási hivatal és a Bigelow Aerospace magánűrcég közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ugyan a NASAElkezdte küldeni az adatokat a Nap koronájába merülő űrszonda. hivatalos stratégiája szerint az amerikaiak lemondtak az új HoldHavonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában. -utazásról, a Bigelow az űrügynökség támogatásával mégis belevág egy állandó Hold-bázis megtervezésébe és felépítésébe. A NASA kommunikációs igazgatója szerint minden azt mutatja, hogy az űrhivatal valóban szeretne minél szélesebb körű együttműködést felépíteni a kereskedelmi szektorral, és ez minden fél számára gyümölcsöző kapcsolat lehet. A NASA jelenlegi terveiben a Holddal kapcsolatos expedíció nem szerepel, a cég először egy aszteroidára való leszállást, majd a MarsMarsbéli tájon készülnek a vörös bolygó meghódítására Spanyolországban. meghódítását tervezi a 2030-as években.

holdbázis

A Bigelow-t a szállodalánc-tulajdonos milliárdos Robert Bigelow alapította, azzal a feltett szándékkal, hogy saját űrállomást építsen. Erre nem sajnál 500 millió dolláros befektetést sem. A cég legnagyobb sikere eddig az volt, amikor a kísérleti űrállomásaik FöldMegfejtették a napkitörések titkát. körüli pályára bocsátása után a nemzetközi űrállomáshoz készíthettek egy felfújható modult. Ez a tervek szerint 2015-ben kerül fel az ISSLélegzetelállító videót adott ki a NASA. -re, egy másik magáncég, a SpaceXTitokzatos űreszközt állított Föld körüli pályára a SpaceX. űrhajója viszi majd fel.

A Hold-bázissal kapcsolatos tervekről egyelőre nem sok konkrétum ismert, az előkészítő tervezés fázisa kezdődött csak el. A NASA pénzzel nem, csak technológiával, illetve a szakértőinek a segítségével járul hozzá a projekthez. A bázis a már kipróbált felfújható űrállomásmodulok mintájára épül majd (sőt, ugyanazokat a modulokat használja), de csak a 12 fős Bigelow-űrállomás üzembe helyezése után.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!