Katolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők

Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI). A spanyol királyAz azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját találhatták meg Mexikóvárosban. 1502 és 1503 között folytatott kódolt levelezést hadvezérével, Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilarral, aki “El Gran Capitán” (a nagy kapitány) néven vált közismerté, mint az egyesített fegyvernemek taktikájának bevezetője. A spanyol hírszerzők mintegy fél évig dolgoztak a több mint 200 szimbólumot tartalmazó négy levél240 éves üzenetet találtak egy spanyol Krisztus szobor belsejében. megfejtésén, amelyekben az uralkodó a nápolyi háborúA manilai mészárlás - a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája. kkal kapcsolatban küldött utasításokat a kapitánynak.

 II. Ferdinánd aragóniai király, avagy ragadványnevén Katolikus Ferdinánd  (Forrás: Wikimedia Commons/Museo del Prado) 

Jesús Ansón Soro, a toledói katonai múzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. szakértője szerint a király további csapatbevonásokról, adók beszedéséről és azok kezeléséről rendelkezett, és emellett szorgalmazta például azt is, hogy a spanyol katonák vegyenek feleségül özvegyeket a nápolyi királyságból, így fokozzák a spanyolok társadalmi integrációját. A király által használt titkosírásban néhány jel egy-egy betűt jelentett, míg mások teljes szavakat, és voltak olyan szimbólumok is, amelyekhez nem társult jelentés.

A levelekben nem volt tördelés sem, folyamatosan írták, hogy ezzel is nehezítsék a dekódolást – mutatott rá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a dokumentumok különlegességét fokozza: az uralkodó saját kezűleg írta azokat, ami nem volt jellemző abban korban.

Forrás: Radiotelevisión Española

Katolikus Ferdinánd (uralkodási ideje 1479 – 1516) a Kasztíliai Izabellával kötött házassága révén az egységes SpanyolországRitka ibériai hiúz tűnt fel Madrid közelében. első uralkodója volt. Utóda lánya, Őrült Johanna és Fülöp fia, I. Károly lett, aki V. Károly néven német-római császár is volt. Katolikus Ferdinánd 1452. március 10-én született az északkelet-spanyolországi Zaragozában, II. János navarrai és aragóniai király kisebbik fiaként. Féltestvére, a nála harminc évvel idősebb Károly herceg örökségét féltette Ferdinándtól, és még 1452-ben fegyverrel támadt apjára, de a polgárháborúban alulmaradt, és 1461-ben megmérgezték. II. János ekkor a kilencéves Ferdinándot tette meg kijelölt utódjának, akit tizennegyedik életévének betöltésekor társuralkodóvá emeltek, 1468-ban Szicília királya lett.

Katolikus Ferdinánd és Izabella uralkodása alatt értek véget az évszázados mór háborúk, fejeződött be a reconquista, azaz az Ibériai-félsziget visszahódítása a móroktól, az utolsó mohamedán erősség, Granada 1492-ben esett el. Ugyancsak 1492-ben indult útnak az Izabella támogatását élvező Kolumbusz KristófAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. , aki egy új, addig elképzelhetetlenül gazdag földrészt fedezett fel, s AmerikaKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. nagy részét a spanyolok gyarmatosíthatták.

Kolumbusz bemutatja tervét Katolikus Ferdinándnak és Izabellának (Forrás: Wikimedia Commons/Library of Congress)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!