Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a lángoló Kaliforniát

Donald TrumpTörténelmi csúcstalálkozó - Teljes leszerelésről szól az aláírt dokumentum. amerikai elnök természeti katasztrófaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. sújtotta területnek nyilvánította helyi idő szerint kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvészMegfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”. pusztít. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is. A mostani tűzvészt KaliforniaMegfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”. történetében az ötödik legpusztíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. bbként tartják számon.

Forrás: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/MODIS

A lángok október 8-án lobbantak fel a San FranciscoFolyamatosan süllyed San Francisco egyik felhőkarcolója. környékén fekvő borvidéken, s a helyzet az óta folyamatosan romlik; a tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Egyedül Sonoma megyéből több mint 25 ezer embernek kellett elmenekülnie.

Forrás: Wikimedia Commons/Stan Shebs
Forrás: GoogleNaperőműveket épít a Google. Earth

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás. A San Francisco Chronicle című lap arról tudósított, hogy a lakóházak mellett szállodák és üzletek egész sora is leégett, a San Francisco belvárosában lakók és dolgozók közül sokan maszkot viselnek a füst miatt.

Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az elmúlt két napban 7,5 százalékkal megnőtt a komoly légzési nehézségek miatti sürgős orvosi esetek száma. Egyes iskolákban, éppen az erősen maró füst miatt, korlátozták a szabadtéri foglalkozásokat. San Franciscóban és környékén mintegy 200 ezer ember maradt áram nélkül. A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, várhatóan már szerdára virradóra eléri a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!