Kalandozás téli tájakon

A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak hazánk nemzeti parkjaiCsodás rövidfilm hazánk gyönyörű nemzeti parkjairól. .

Erőss Zsolt emléktúra, téli nyomkeresés a Velencei-5 különleges mélyedés a Földön. nál, sasles a Hortobágyon, madárgyűrűzés a Jági-tónál, vagy éppen tanösvénytúra a Tisza-tónál – a magyarországi nemzeti parkokCsillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok. jóvoltából idén télen is számtalan érdekes programMegnyílt a tihanyi Levendula Fesztivál. közül választhatnak a természetbarátok.

Téli túrák nemzeti parkjainkban

A január 25. és február 8. közötti hétvégéken gyakorlott túravezetők segítenek abban, hogy a látogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodva térjenek haza a programok után. A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részeként a nemzeti parkok több mint húsz ajánlattal várják a lelkes túrázókat a január 25. és február 8. közötti hétvégéken. A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természetKáprázatos tájak a nagyvilágból - II. rész. igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A túrák során az apró mozdulatok hangja is észrevehetővé válik: a friss hó ropogása a bakancstalpak alatt, a megfagyott levél zörgése és a jól megérdemelt forró tea szürcsölése a termoszból. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. k, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. Ezeken a napokon olyan, fokozottan védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. területekre is eljuthatnak a programok résztvevői, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem lenne lehetőségük.

Téli túrák nemzeti parkjainkban
Fotó: Dr. Kiss Gábor

A túrák közül kiemelkedik az immáron hagyományosnak tekinthető Transz-bükki átkelés, amelyet a Bükki Nemzeti ParkGyönyörű felvételen Finnország hóval borított tája. Igazgatóság idén január 25-én Erőss Zsolt emlékére szervez, aki 2013-ban a nemzeti parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. védnöke volt. A túra másik különlegességét az adja, hogy több olyan fokozottan védett területet – köztük a különleges szépségű Leány-völgyet – is megcsodálhatnak a látogatók, amely az év nagy részében nem látogatható.

Téli túrák nemzeti parkjainkban
Fotó: Dr. Kiss Gábor

A február 1-én és 8-án megrendezendő szársomlyói Kikerics túrán hasonlóan kivételes élményben lehet részük a természetbarátoknak. Az esemény fő érdekessége, hogy hazánkban egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics. A terület csak engedéllyel látogatható, így a túra kivételes lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megismerkedhessenek a vidék értékes növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. - és állatvilágával.

Téli túrák nemzeti parkjainkban

A „TélGyönyörű felvételen Finnország hóval borított tája. a Tisza-tavon” nevet viselő programon a Tisza-tó tiszafüredi oldalán, a TiszavirágKezdődik a látványos tiszavirágzás. ártéri sétaúton haladhatnak a túrázók, régi morotvákat, kubikgödröket, télen is hangulatos ártéri erdőket, legelőket érintve. A kiinduló- és végpontot jelentő Szabics Kikötőben forró teával, forralt borral és pogácsával várják a résztvevőket.

Téli túrák nemzeti parkjainkban

Téli túrák nemzeti parkjainkban

A tatai vadlúdlesre látogatók a lenyugvó nap fényében hazatérő madarakban gyönyörködhetnek, míg a szalafői túrát választók azt is megtudhatják, hogyan készül a tökmagolaj. Az Aggteleki-karszton és a TőserdőAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. n pedig erdei állatok életjelei után nyomozhatnak a programok résztvevői.

Téli túrák nemzeti parkjainkban

Programok:

 • IV. Transz-bükki átkelés – Erőss Zsolt emléktúra
 • Téli nyomkeresés a Velencei-tó környéki szikesen
 • Hortobágyi sasles
 • Farsangi túra a Tőserdőn
 • Alvó hegyvidékFantasztikus timelapse videó Kanada varázslatos nemzeti parkjairól. bakancsos túra
 • Téli madármegfigyelés a Dunán
 • Téli túra az Aggteleki-karszton
 •  Kikerics túra a Szársomlyón
 • Vadlúdles a tatai Öreg-tavon
 • Téli túra az Aggteleki-karszton – forrásaink
 • Téli szertúra Szalafőn
 • Baláta-tó túra
 • Hévízi-tó túra
 • Téli túra az Aggteleki-karszton
 • Téltemető túra
 • Madárgyűrűzés a Jági-tónál
 • Tél a Tisza-tavon
 • Telelő madarakŐszi daruvonulás a Hortobágy felett. megfigyelése a Dinnyési-fertőn

 

A részletes program letölthető itt: Téli túrák nemzeti parkjainkban programfüzet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!