Jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmus, mint azt eddig hitték

Az eddig véltnél jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmusKannibálkodó aligátorok. , a csillagok százszor gyakrabban esnek szupernagy tömegű fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. áldozatául. Ilyen kozmikus kannibalizmus (TDE) egy-egy példájára galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. ezreinek vizsgálata során bukkantak a csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. ászok, amiből korábban arra következtettek, hogy az ilyen események nagyon ritkák, galaxisonként minden 10-100 ezer évben egy következik be.

Kozmikus kannibalizmusForrás: NASAEddig sosem látott fotók kerültek elő a Challenger katasztrófájáról. /Wikimedia Commons 

A Sheffieldi Egyetem fizikai és asztronómiai intézetének tudósai azonban kutatásuk során észlelték, amint egy szupernagy tömegű fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. (vagy szupermasszív) szétszakít egy csillagot, miközben egy csillagászati mértékkel mérve különösen kis minta, mindössze 15 galaxisHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. vizsgálata alapján dolgoztak – írja a Phys.org tudományos portál.

Kozmikus kannibalizmusForrás: NASA

“Mind a 15 galaxis épp összeütközött egy szomszédos galaxissal. Meglepő felfedezésSzázmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet. ünk arra utal, hogy a TDE gyakorisága megnő galaxisok összeütközésekor. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az összeütközés miatt sok csillag kerül a két galaxis összeolvadó központi feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyuka közelébe” – mondta James Mullaney vezető csillagászFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. .

Kozmikus kannibalizmus TDE (Forrás: NASA/ CXC/M. Weiss.)

A szupertömegű fekete lyukak, amelyek a galaxisok központjában bújnak meg, nehezen meghatározhatók, mivel nem világítanak hagyományos értelemben. Gravitációjuk ugyanis olyan erős, hogy semmi sem jut ki belőlük, még a fény sem. A közelükbe kerülő csillagok szétszakadásakor felszabaduló energia azonban drámai villámokat eredményez. A galaxis magja ekkor olyan fényesnek látszik, mint egy átlag galaxis milliárdnyi csillaga összesen. A kozmikus kannibalizmus így segíthet meghatározni az egyébként homályos fekete lyukak helyét, tanulmányozni gravitációjuk erősségét és azt, hogy hogyan növekszik anyaguk.

Kozmikus kannibalizmusForrás: ESA/HubbleVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. , L. Calçada (ESO)/Wikipedia

A csapat először 2005-ben tanulmányozta a 15 összeütköző galaxist, majd 2015-ben ismét vizsgálatnak vetették őket alá. Rob Spence, a Nature Astronomy című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány társszerzője elmondta, ekkor vették észre, hogy az egyik galaxis, a F01004-2237 feltűnően különböző. Megvizsgálták a Catalina Sky Survey nevű kutatás adatait, amely ez idő alatt monitorozta az égi jelenségek fényét. Ezekből kitűnt, hogy 2010-ben a Földtől 1,7 milliárd fényévnyire lévő F01004-2237-as galaxis drámaian fellobbant.

A jelenség a kozmikus kannibalizmus jellegzetességeit mutatta. Clive Tadhunter kutató szerint a kozmikus kannibalizmus a Tejútrendszerben is általánossá válik, amikor körülbelül ötmilliárd év múlva galaxisunk végül összeolvad a szomszédos AndromédaMegtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét". galaxissal.

Kozmikus kannibalizmusAndroméda (Forrás: Wikipedia/Boris Štromar/Vedran Vrhovac)

phys.org, MTI, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!