Jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmus, mint azt eddig hitték

Az eddig véltnél jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmusKannibálkodó aligátorok. , a csillagok százszor gyakrabban esnek szupernagy tömegű fekete lyukakGyorsabban nőnek a fekete lyukak. áldozatául. Ilyen kozmikus kannibalizmus (TDE) egy-egy példájára galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. ezreinek vizsgálata során bukkantak a csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. ászok, amiből korábban arra következtettek, hogy az ilyen események nagyon ritkák, galaxisonként minden 10-100 ezer évben egy következik be.

Kozmikus kannibalizmusForrás: NASALélegzetelállító felvételt készített a Hubble a lenyűgöző Buborék-ködről. /Wikimedia Commons 

A Sheffieldi Egyetem fizikai és asztronómiai intézetének tudósai azonban kutatásuk során észlelték, amint egy szupernagy tömegű fekete lyukKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. (vagy szupermasszív) szétszakít egy csillagot, miközben egy csillagászati mértékkel mérve különösen kis minta, mindössze 15 galaxisHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. vizsgálata alapján dolgoztak – írja a Phys.org tudományos portál.

Kozmikus kannibalizmusForrás: NASA

“Mind a 15 galaxis épp összeütközött egy szomszédos galaxissal. Meglepő felfedezés15 centis csontvázat találtak Chilében. ünk arra utal, hogy a TDE gyakorisága megnő galaxisok összeütközésekor. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az összeütközés miatt sok csillag kerül a két galaxis összeolvadó központi fekete lyuka közelébe” – mondta James Mullaney vezető csillagászFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. .

Kozmikus kannibalizmus TDE (Forrás: NASA/ CXC/M. Weiss.)

A szupertömegű fekete lyukak, amelyek a galaxisok központjában bújnak meg, nehezen meghatározhatók, mivel nem világítanak hagyományos értelemben. Gravitációjuk ugyanis olyan erős, hogy semmi sem jut ki belőlük, még a fény sem. A közelükbe kerülő csillagok szétszakadásakor felszabaduló energia azonban drámai villámokat eredményez. A galaxis magja ekkor olyan fényesnek látszik, mint egy átlag galaxis milliárdnyi csillaga összesen. A kozmikus kannibalizmus így segíthet meghatározni az egyébként homályos fekete lyukak helyét, tanulmányozni gravitációjuk erősségét és azt, hogy hogyan növekszik anyaguk.

Kozmikus kannibalizmusForrás: ESA/HubbleLélegzetelállító felvételt készített a Hubble a lenyűgöző Buborék-ködről. , L. Calçada (ESO)/Wikipedia

A csapat először 2005-ben tanulmányozta a 15 összeütköző galaxist, majd 2015-ben ismét vizsgálatnak vetették őket alá. Rob Spence, a Nature Astronomy című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány társszerzője elmondta, ekkor vették észre, hogy az egyik galaxis, a F01004-2237 feltűnően különböző. Megvizsgálták a Catalina Sky Survey nevű kutatás adatait, amely ez idő alatt monitorozta az égi jelenségek fényét. Ezekből kitűnt, hogy 2010-ben a Földtől 1,7 milliárd fényévnyire lévő F01004-2237-as galaxis drámaian fellobbant.

A jelenség a kozmikus kannibalizmus jellegzetességeit mutatta. Clive Tadhunter kutató szerint a kozmikus kannibalizmus a Tejútrendszerben is általánossá válik, amikor körülbelül ötmilliárd év múlva galaxisunk végül összeolvad a szomszédos Androméda galaxissal.

Kozmikus kannibalizmusAndroméda (Forrás: Wikipedia/Boris Štromar/Vedran Vrhovac)

phys.org, MTI, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!