Japán újrakezdi a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben

JapánJapán évtizedek után újrakezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot. felújítja a bálnavadászatot a Déli-sarkot övező tengerekben a tavaly óta tartó kényszermoratórium után. A tokiói bejelentés azonnal kiváltotta nemzetközi környezetvédők tiltakozását. A hágai Nemzetközi Bíróság tavaly márciusban úgy döntött, hogy Japánnak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben.

Bálnavadászat

A japán halKülönleges, átlátszó halat fogtak Új-Zéland partjainál. ászati ügynökség pénteken tájékoztatta a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot (IWC) arról, hogy új programjának égisze alatt a 2015-16-os szezonban felújítja a bálnavadászatot. Az új program megkímélné a közönséges barázdásbálnák és a hosszúszárnyú bálnákKudarcba fulladt a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozása. életét és kétharmaddal, 333 példányra csökkentené a leölt csukabálnák számát, ami az ügynökség szerint “tudományosan ésszerű” előirányzat.

Bálnavadászat
Hosszúszárnyú bálnaSzeméttel volt teli egy elpusztult gyil­kos bálna gyomra. (Forrás: Wikipedia)

A Sea ShepherdLefújta a japán bálnavadászhajók elleni idei tengeri hadjáratát a Sea Shepherd. nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese bűncselekménynek minősítette a japán lépést, és felszólította Ausztráliát, azonnal lépjen közbe. A térségben élő bálnák nemzetközi és ausztrál törvények által védettséget élveznek – emlékeztetett Alex Cornelissen, a Sea Shepeherd igazgatója. Az IWC szakértői testülete már korábban közölte, hogy nem találja kielégítőnek a programot.

A nagybálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, de Japán kihasználja azokat a kibúvókat, amelyeket az állatok tudományos célú lehalászására kínál a nemzetközi egyezmény. A vitatott kutatási program keretében a japán bálnavadászok333 déli csukabálnát vadászott le a moratórium letelte után a japán bálnavadászflotta. 25 év alatt több mint 10 ezer nagybálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből.

Bálnavadászat

Bálnavadászat

Bálnavadászat

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!